Hlavní obsah

I pasivní kuřáci mohou zabíjet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berkeley

Na životě neohrožují pasivní kuřáci jen sebe tím, že se vystavují kouři v hospodách a všude jinde v přítomnosti aktivní kuřáků, ale mohou být sami nositeli smrtonosných látek. Pasivní kuřáci si totiž karcinogenní látky donesou domů na oděvu a kůži. Tyto látky jsou silně těkavé a pokud se uvolňují v interiéru, jsou natolik koncentrované, že mohou vyvolat rakovinu u ostatních, kteří je vdechují. Ohroženy pak mohou být především děti.

Foto: Profimedia.cz

Pasivní kuřáci mohou nevědomky zabíjet.

Článek

Odborníci z Berkeley testovali, kolik toxických látek se uvolní z oblečení, které měl na sobě člověk v prostředí, kde se kouří. Jeho oděvy přitom uvolnily podle přístrojů tolik karcinogenních látek, že jejich koncentrace při vdechnutí byla potenciálně nebezpečná. Pokud tyto látky člověk vdechuje opakovaně a dlouhodobě, hrozí mu rakovina plic a dalších orgánů.

Jenže k ukládání specifických nitrosaminů nedochází pouze v případě oděvů, ale také v uzavřených prostorech na zdech. Takže nebezpečné může být pobývání v místnosti, kde se sice v tu chvíli nekouří, ale kde se kouřilo opakovaně předtím. Zdi v místnosti kuřáka totiž nasávají nebezpečné nitrosaminy a později je zase uvolňují.

„Kouření může zabíjet nekuřáky, i když je kuřák od nich časově vzdálen,“ tvrdí autorka studie Lara Gudelová, podle níž nejvíce hazardují rodiče kuřáci se zdravím svých dětí, pokud kouří doma. I když nenutí dítě vdechovat přímo kouř, pobyt v místnosti, kde se opakovaně kouřilo, je také nebezpečný.

Reklama

Související články

Vědci vymysleli vakcínu pro odvykání kouření

Kuřákům, kteří neúspěšně bojují se svým zlozvykem, svítá na lepší zdravotní časy. Farmaceutické společnosti totiž vyvinuly vakcínu, která kuřákům pomáhá odolat...

Výběr článků

Načítám