Hlavní obsah

Chlapci "ze zkumavky" mohou mít sami potíže s plodností

Oplození ve zkumavce neboli in vitro sice může vyřešit problém neplodnému páru, ale může také produkovat jen další neplodné jedince. Podle nových sledování totiž mají neplodní muži, kteří získali dítě speciálním zákrokem umělého oplození, velmi často opět neplodné syny.

Foto: Profimedia.cz

Problémy s početím trápí stále více párů

Článek

Problémy s početím u mužů se tak přenášejí zřejmě z otce na syna. Navíc problémy s plodností mají častěji ti muži, kteří mají prsteníček stejně dlouhý jako ukazováček. Pánové, kteří mají prsteníček delší, bývají většinou také velmi plodní. Délku článků prstu přitom ovlivňuje množství testosteronu při vývinu v děloze.

U mužů s velmi nízkým počtem spermií se dnes používá při umělém oplození tzv. technika ICSI, při níž se jediná vybraná spermie umístí přímo do cytoplazmy vajíčka. Jenže tím je omezena selekce nejkvalitnějších spermií přírodním výběrem, kdy o vajíčko bojuje mnoho gamet, ale jen ta nejlepší je vpuštěna dovnitř.

Generace neplodných

Metoda je užívána od devadesátých let, takže problém zatím spí v mladých mužích, kteří dospívají a rodinu ještě nezačali zakládat. První průzkum mezi nimi ale odhaluje, že jsou v nezvykle vysoké míře opět neplodní. Za deset let by tak v populaci mohlo být mnoho mužů počatých metodou ICSI, kteří budou bojovat s problémem svých otců – neplodností.

Podle Alastaira Sutclifa z britského Institutu dětské medicíny by měla být technika využívána tedy jen ve skutečně nezbytných případech. „Je to první studie zabývající se těmito dětmi…musíme veřejnost informovat o rizicích zákroku ICSI,“ tvrdí Sutclife.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám