Hlavní obsah

Mona Lisa prý měla vysoký cholesterol

Palermo

Obraz, který se stal symbolem ženské tajemnosti opět vzbuzuje pozornost. Nyní však z lékařského hlediska. Proč se předloha pro Monu Lisu tak podivně usmívala na malíře Leonarda da Vinciho? Tuto otázku si položil doktor Vito Franco při výzkumu renesančních děl a došel k závěru, že představitelka měla vysokou hladinu cholesterolu.

Foto: Novinky

Výřez obrazu Leonarda da Vinci Mona Lisa

Článek

Podle uznávaného palermského lékaře měla krasavice, jejíž tajemný výraz udivuje kunsthistoriky stovky let, nebezpečně vysokou koncentraci lipoproteinů nízké hustoty v krvi a pod kůží.

Přitom tyto lipoproteiny jsou známy jako škodlivý cholesterol, zatímco ty s vysokou hustotou naopak jako „dobrý“ cholesterol HDL. A Mona Lisa podle Franka jeví jasné známky vysoké koncentrace LDL cholesterolu, neboť se jí kolem očí uložily vrstvy mastných kyselin.

Franco přímo říká, že předloha Lisa del Gioconodo trpěla tzv. xantelazmou, podkožním (subkutánním) ukládáním cholesterolu, který se projevuje jako žlutavé zbarvení pokožky kolem očí a tukové nánosy v obličeji.

„Lidé zobrazovaní v umění vypovídají o své zranitelné lidskosti nezávisle na tom, zda si to uvědomoval umělec,“ uvedl Franco pro deník La Stampa.

Vedle Mony Lisy odhalil také u Michelangela ledvinovou kalkulózu neboli ledvinové kameny na obraze od Rafaela Santiho. Malíř zobrazil kolegu v díle Athénská škola a zachytil i jeho nadbytek kyseliny močové. Podle Franka si onemocnění Michelangelo způsobil během malování Sixtinské kaple, kdy po celé období konzumoval jen chléb a víno.

Přečtěte si také: Tíží vás vzpomínky? Vymažte je!
Nepříjemné zážitky mohou svazovat po celý život. Vědci proto hledají řešení, jak se jich zbavit. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Související články

Za krásu se nemusí vždy platit bolestí

Celosvětovým trendem dnešní doby je prodloužení věku a zmírnění projevů doprovázejících stárnutí. Možností, jak toho dosáhnout, je více. V boji s časem umí...

Výběr článků

Načítám