Vědci z Cornell University testovali účinky výtažků z jablek na růst nádorů prsu u laboratorních hlodavců. Čím vyšší dávky těchto účinných látek hlodavcům odborníci podávali, tím více se růst nádorů zpomaloval.

„Nejenže jsme pozorovali, že léčená zvířata měla méně nádorů, ale nádory byly menší, méně zhoubné a rostly pomaleji ve srovnání s nádory u neléčených zvířat,“ tvrdí docent Rui Hai Liu z Cornell University.

U hlodavců bez jablečného výtažku se vysoce zhoubný nádor – adenokarcinom – vyvinul v 81 procentech případů, ale u jedinců, jimž dávali vědci nízkou dávku účinné látky z jablek jen v 57 procentech případů, a v 50 procentech při podávání středního množství účinné látky a ve 23 procentech u těch, jimž podávali vysoké dávky účinné látky.

Blahodárné účinky fenolických látek

Účinnými látkami z jablek byly fenolické sloučeniny a flavonoidy.

„Tato studie poskytuje další důkazy, že zvýšená konzumace ovoce a zeleniny včetně jablek může poskytnout strávníkovi více fenolických látek, které mají značně blahodárné účinky na zdraví. Já bych lidi mohl jen vyzvat, aby ovoce jedli více a dopřáli si každý den širší spektrum plodů,“ uvedl docent Liu.