Hlavní obsah

Problémy s alkoholem nejvíce postihují příležitostné kuřáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Zjištění amerických vědců, že příležitostní kuřáci jsou více závislí na alkoholu než lidé, kteří nekouří, není zvlášť překvapivé. Zarážející ale je, že je závislost na alkoholu ohrožuje více než ty, kdo kouří pravidelně.

Článek

Lékaři sledovali 5 838 osob ve věku 18 - 25 let, z nichž bylo 25,2 procent pravidelných, 7, 2 procenta příležitostných kuřáků a 67, 6 procent nekuřáků. Ukázalo se, že příležitostní kuřáci jsou šestnáctkrát ohroženější alkoholismem než nekuřáci a dvakrát více než ti, kdo kouří denně.

"Předpokládali jsme, že spojitost mezi konzumací alkoholu a návykem na nikotin bude u nepravidelných kuřáků větší, ale překvapilo nás, do jaké míry," prohlásila vedoucí výzkumu, psychiatrička Sherry McKeeová.

Vědci zjistili, že lidé, kteří nekouří pravidelně, se domnívají, že kouření umocňuje účinky alkoholu. Zároveň se ukázalo, že čím více pijí, tím větší je jejich spotřeba cigaret.

McKeeová o tom říká: "Je dobré, když se v podnicích, kde se podává alkohol, nesmí kouřit. Náš výzkum potvrdil, že tento zákaz snížil spotřebu alkoholu, zvláště mezi těžkými pijáky."

Reklama

Související články

Kouření je mnohem nebezpečnější pro ženy

Kouření je pro ženy škodlivější než pro muže. U kuřaček dochází k srdečnímu selhání ve stejném věku jako u mužů, což je o čtrnáct let dříve než už žen, které...

Výběr článků

Načítám