Hlavní obsah

Menopauza vyžaduje terapii ušitou na míru

Právo, Petr Veselý

Snad každá žena by si přála nějaký úžasný lék na nepříjemné problémy klimakteria. Takový však není a ještě dlouho nebude. Proto je pro ně důležité, aby si našly vnímavého gynekologa. Pokusíme se vysvětlit proč.

Článek

„Pane doktore, mohl byste mi předepsat ty úžasné pilulky na klimakterium, po kterých nebudu tak krvácet a zhubnu?“ žádala gynekologa pacientka. Ráda by dostala stejné tabletky jako její spokojená kamarádka.

Jsou lékaři, kteří takové pacientce vyhoví a jakýkoli požadovaný lék předepíšou. Ale jsou i lékaři, kteří si dají tu práci, aby s ní probrali přednosti a slabiny léků.

Pak spolu vyberou takový, který by jí mohl nejvíc pomoci s ohledem na její konkrétní potíže.

Každá potřebuje něco trochu jiného

Situace ženy se odvíjí od menstruace. Když je pravidelná, bývá obvykle všechno v pořádku. Pokud je u pacientky ve věku 45 až 50 let nepravidelná a lékař má jistotu, že příčinou je vyhasínající činnost vaječníků, které produkují ženské pohlavní hormony, začnou se většinou objevovat následující problémy:

  • návaly horkosti, neklid, roztěkanost;
  • problémy se spánkem
  • větší suchost kůže a sliznic nebo vyšší lámavost nehtů;
  • ale také větší sklon k řídnutí kostí a další komplikace.

U každé ženy probíhá proces vyhasínání vaječníků jinak. „Máme v ordinaci dokonce pacientky, které přestaly ze dne na den menstruovat a nepociťují žádné potíže,“ říká MUDr. Jaroslav Jeníček, CSc., gynekolog z Lékařské ho domu v Praze. „Ale také máme pacientky, které užívají nejmodernější preparáty ve vysokých dávkách a změny k lepšímu jsou u nich malé nebo téměř žádné.“

Velké rozdíly v průběhu klimakteria i v reakcích žen na léky jsou důvodem, proč není pokaždé snadné najít účinné řešení.

Nízké dávky hormonů, menší vedlejší účinky

Zatím nejúčinnější léčbou potíží klimakteria je hormonální substituční terapie (HST). Tedy jakási náhrada ubývajících hormonů. Většinou obsahuje hormony estrogen a gestagen, přesněji řečeno některou z jejich forem.

Každá léčba má své přednosti i slabiny. Třeba u zmíněných „hubnoucích“ tabletek jde o kombinaci estradiolu a drospirenonu. Ženy po nich nezadržují v těle tolik vodu, takže mohou méně trpět nepříjemnými stavy otoků a cítit se příjemněji.

Jejich hlavní výhodou bývá dobrý účinek na akutní potíže klimakteria. Díky drospirenonu se některým ženám také sníží lehce zvýšený krevní tlak.

A tak bychom mohli dlouze pokračovat ve výčtu předností i slabin širokého spektra preparátů hormonální léčby.

Pro ty moderní je typické, že se v nich stále snižuje dávka hormonů, a tedy také nežádoucí vedlejší účinky (nevolnost, nadýmání a bolest břicha, nepravidelné špinění a kr vá cení, napětí v prsou apod.).

To ale neznamená, že nízké dávky hormonů jsou ideální a dostatečné pro všechny ženy. Některé potřebují standardní nebo naopak vyšší dávky. Prostě neexistuje univerzální řešení, které by fungovalo stejně dobře u všech pacientek.

A to je důvod, proč je pro ženu tak důležitý vnímavý gynekolog. Každá totiž potřebuje, aby jí lékař ušil nejlepší řešení takříkajíc na míru.¨

Přehnané obavy z rakoviny prsu

Řada žen má strach, aby u nich užívání HST nezvýšilo riziko rakoviny prsu. Před několika roky se o tom hodně psalo. Na zvýšené nebezpečí karcinomu prsu dokonce upozorňovala jedna z velkých klinických studií, což vyvolalo téměř paniku.

„Problém studie spočíval v tom, že v ní HST užívaly i šedesátileté a sedmdesátileté ženy, které ji v reálním životě vůbec nepotřebují, a to zkreslilo výsledky studie,“ vysvětluje doktor Jeníček. „Mám mezi pacientkami opravdu jen několik šedesátnic. U většiny žen vyhasíná činnost vaječníků okolo 50 let.“

Pravděpodobnost, že moderní nízkodávková HST přispěje u některé z jeho pacientek ke vzniku rakoviny prsu, je podle něj neporovnatelně menší než pravděpodobnost toho, že vyjde ze své ordinace a na přechodu ho srazí auto.

Vnímat střízlivě pomoc z přírody

Velice populární jsou potravinové doplňky, které v lékárnách doporučují na zmírnění nepříjemných příznaků klimakteria. U různých žen účinkují různě. Kromě jiného také proto, že neobsahují přesné a standardizované množství účinné látky. Nejsou to většinou léky, ale extrakty z různých rostlin. Pomoci mohou hlavně u lehčích a někdy i středních potíží, ovšem ne u všech žen.

K řešení potíží spojených s přechodem může přispět také častější konzumace sóji a výrobků z ní. Ale i tak je lepší očekávané efekty nepřeceňovat.

„Když žena prožila život Středoevropanky a najednou se v padesáti začne stravovat jako Asijka, nemůže očekávat stejně dobré výsledky, jaké lékaři zjišťují třeba u Číňanek, protože to není jen o stravě, ale i o jiném způsobu života,“ říká doktor Jeníček.

U sóji je navíc potřeba dávat pozor také na to, že může vyvolat alergickou reakci, případně odstartovat potíže s alergií.

Neomezit léčbu jen na pilulky

Dobrý gynekolog se navíc snaží o to, aby se léčba ženy neomezila jen na polykání hormonů, případně dalších tabletek.

Stejně důležitá je i zdravá životospráva a aktivní pohyb. Tím spíš, že řada žen má sklon v klimakteriu přibrat a nadbytečná kila mohou snadno zhoršit stav jejich chorob nebo zdravotních potíží.

Je v podstatě jedno, jestli si vybere procházky se psem, cvičení s kamarádkami nebo třeba módní nordic walking (na rozdíl od chůze aktivizuje víc horní polovinu těla a částečně odlehčuje kloubům).

Populární a užitečná mohou být i cvičení typu taj či, která zlepšují nejen fyzickou kondici, ale také učí člověka správně dýchat a přispívají k jeho zklidnění.

O intimních potížích je nutné mluvit

Spousta žen si stěžuje, že má v menopauze menší chuť na sex. Ale také sušší nebo nedostatečně zvlhčenou pochvu, kvůli které je mnohdy pohlavní styk bolestivější. Poševní sliznice bývá také kvůli úbytku estrogenu méně prokrvená, sliznice na ní se ztenčí, stane se méně pružnou a náchylnější k poranění.

Pokud ženě nepomůže celková hormonální léčba, lze použít čípky, gel nebo krém s estrogenem anebo kombinaci celkové i lokální léčby. Lokálně působící hormon nezlepší jen zvlhčení pochvy, ale i její celkovou kondici.

„Je však nutné, aby o tom žena s gynekologem mluvila,“ zdůrazňuje MUDr. Jaroslav Jeníček, CSc., gynekolog z Centra klimakterické medicíny Lékařské ho domu v Praze. „A to se netýká jen intimního soužití, ale třeba také úniku moči a dalších delikátních problémů. Vím, že to nemusí být snadné, ale pokud o svých problémech nebudou s lékařem mluvit, a v praxi se to často stává, nic se nevyřeší. Řadě žen to pak zbytečně sníží kvalitu života.“

Šest tipů na zdravé vlasy

  • V období přechodu, ale i po něm, si chraňte si vlasy před sluníčkem
  • při plavání v bazénech s chlórovanou vodou noste koupací čepici
  • nepoužívejte gumičky, husté hřebeny a všechno, co může vlasy trhat nebo lámat
  • nechte si je pravidelně zastřihovat
  • při vysoušení vlasů si nastavte fén na chladnější vzduch
  • při výletech do hor nebo k moři používejte speciální kondicionér

Hormonální léčba není vhodná pro pacientky, které:

  • prodělaly rakovinu prsu, případně mají v rodině vysoké riziko této choroby;
  • trpí závažným onemocněním jater nebo ledvin;
  • postihl je nedávno infarkt či mozková mrtvice;
  • měly anebo mají zvýšenou srážlivost krve.

Reklama

Související články

Jetel pomáhá nejen v období klimaktéria

Jetel známe úplně všichni velmi dobře. Na jaře a v létě je všude kolem nás tolik bílých a červených kvítků, že je ani nevnímáme. Možná vás překvapí, že červený...

Výběr článků

Načítám