Hlavní obsah

Němečtí vědci doporučují spánek po obědě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Odpolední spánek je typický spíše pro jižní Evropu, avšak velmi zdravý je i v centrální části kontinentu. Myslí si to přinejmenším němečtí vědci, kteří i přes opačnou a dosud převažující odmítavou praxi ve firmách odpočinek po obědě doporučují.

Článek

"Spánek se stále považuje za projev lenošení, ale přitom je velmi zdravý pro oběhový systém a také zvyšuje výkonnost," říká Jürgen Zulley, který se vlivem spánku zabývá od 70. let minulého století. Ještě více prospívá stresovanému organismu.

Sociolog Martin Braun z ústavu pracovního hospodářství ve Stuttgartu soudí, že přemírou únavy trpí více než polovina zaměstnanců. "Stále vězíme v myšlení doby industrializace, ve kterém je důležitá rychlost zaměstnanců a nikoli jejich výkonnost," říká.

Vědci poukazují na to, že některé ojedinělé podniky spánek nepodceňují. K nim patří věhlasné hudební těleso Berlínských filharmoniků. Mezi dopoledními zkouškami a večerními koncerty odpolední spánek svým hudebníkům filharmonie doporučuje. "Jen tak můžete podat nejlepší výkon a zvládnout padesátihodinový pracovní týden," říká mluvčí filharmonie Elisabeth Hilsdorfová.

Někteří zaměstnanci podřimují tajně

Jinak ale o odpoledním spánku německé firmy neslyší rády. Mnohé se vymlouvají, že na to není prostor. Vědci ale mají za to, že je to spíše předsudek.

Jürgen Zulley soudí, že každý čtvrtý zaměstnanec stejně podřimuje potají. Nejoblíbenějšími místy jsou například toalety nebo auta zaparkovaná v podzemní firemní garáži.

Jednou z mála výjimek je třeba městská správa města Vechta na severu Německa. Odpolední pauza je tam dokonce předepsaná už sedm let.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyřicet procent lidí trpí špatným spánkem

Nedílnou součástí života čtyřiceti procent lidí se místo spánku stala nespavost. Špatně usínají, v noci se opakovaně budí a ráno mají pocit, že si vůbec...

Mužskému mozku spánek se ženou škodí

Sdílet s partnerkou či partnerem jednu postel je pro zdraví muže v mnoha ohledech prospěšné. Nová studie z Rakouska však mluví o opaku ve chvíli,...

Výběr článků

Načítám