Hlavní obsah

Lososem na talíři člověk prospěje svému srdci

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Losos se sice řadí mezi ryby tučné, protože obsahuje ve sto gramech až šest gramů tuku, přesto jsou k němu vlídní odborníci na zdravou výživu i zdravotníci.

Článek

Na rozdíl od nasycených živočišných jsou totiž nenasycené tuky z rybího masa našemu tělu velmi prospěšné. Je prokázáno, že u lidí, kteří tyto ryby konzumují aspoň jednou týdně, se výrazně snižuje riziko infarktu.

"Svalovina lososa má i značné množství plnohodnotných bílkovin, ve sto gramech celých jednadvacet. Velký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin v jeho tuku má význam i v prevenci kardiovaskulárních chorob. Ještě více těchto cenných nutričních látek lze nalézt v jikrách, z nichž se připravuje kaviár. Maso z lososa se hodí také do redukční diety, neboť v něm chybí sacharidy a ve sto gramech má jen 138 kalorií," upozorňuje Věra Stejskalová, nutriční terapeutka z pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Lehká stravitelnost

Tuk je také důvodem, proč má maso lososa tak krásně růžovou barvu. Během pobytu v moři přibývají tyto velké, rychlé ryby až kilogram za měsíc. Jakmile se ale vypraví ke svým hrám lásky do domovských řek, nepřijímají po cestě téměř žádnou potravu a žijí jen vlastního tuku. Jejich svalovina pak postupně ztrácí i svou růžovou barvu.

Navíc je losos snadno stravitelný, což ocení například lidé trpící migrénou. K jejím záchvatům může totiž dojít náhlým poklesem hladiny krevního cukru. Proto by lidé náchylní k těmto úporným bolestem hlavy měli jíst pravidelně lehce stravitelná jídla. Losos i další tučné ryby jsou pro tento účel jako stvořené. Taková změna jídelníčku ovšem nepřinese úlevu hned, ale podle zkušeností postižených až po dvou třech měsících.

Jen třikrát týdně

Dnes se losos považuje za rybu lahůdkovou. Je proto těžké uvěřit, že si ve středověku čeleď před nástupem do služby důrazně vymiňovala, aby se pokrmy z vodních tvorů, a to včetně lososa, objevovaly na stole nejvýš třikrát týdně. Tak rybnaté byly naše řeky a rybníky. "Nejcennější nutriční hodnoty mají samozřejmě pokrmy nejjednodušší, připravené na oleji nebo na másle s olejem společně s bylinkami, jako jsou tymián, rozmarýn či koriandr. K lososovi se dobře hodí i citrónová a pomerančová šťáva, ale i bílé víno, kopr a křen," doplňuje ještě Věra Stejskalová. Nejlepší je losos zcela čerstvý.

Jeho křehké a jemné maso nabízí celou škálu kuchyňských úprav - od vaření, grilování, dušení a smažení až po uzení. A člověk není po takovém jídle přejedený ani ospalý.

Záhadná omega-3

Zní to sice tak trochu jako tajná šifra, ale skutečnost je zcela prozaická. Omega-3 mastné kyseliny jsou nutriční látky, u nichž se prokázalo, že kromě pozitivních účinků v oblasti prevence srdečních chorob a trombózy zmírňují například i některé příznaky lupénky. Neměly by také chybět v jídelníčku nastávajících maminek. Jsou totiž nezbytné pro zdravý vývoj očí dítěte, a hlavně jeho mozku. Denní dávka omega-3 mastných kyselin by se měla pohybovat kolem 0,2 gramu, tedy nejméně 1,5 g týdně. Někteří odborníci se však domnívají, že nic nebrání tomu zvýšit příjem až na 7 gramů týdně, aby byla jejich ochranná funkce ještě výraznější. Dobrá zpráva také je, že hladiny omega-3 mastných kyselin jsou stejné u divoce žijících i uměle chovaných ryb. Což se týká právě lososa.

Reklama

Související témata:

Související články

Rybí tuk pomáhá zdraví i kráse

Nenasycené mastné kyseliny omega 3, které jsou obsaženy především v rybím tuku, snižují riziko srdečních a cévních onemocnění i úmrtí na infarkt, mají...

Výběr článků

Načítám