Hlavní obsah

Mýty o manželství

Novinky, bok

Pro někoho je manželství logickým krokem v dlouhodobém vztahu, jiný se do něj vrhá bez rozmyslu po hlavě. Ať tak či tak, ne všechny posvěcené svazky vydrží. A na vině jsou mnohdy podivné mýty, které kolem svatby a manželství i v současné době panují.

Foto: Profimedia.cz

Nespokojenost po svatbě je mnohdy způsobována mýty, které kolem manželství panují.

Článek

I velký pesimista na vlastní svatbě tajně doufá, že zrovna jeho manželství vydrží všechna úskalí a trampoty, které se určitě objeví. Realita ale bývá bohužel jiná. Výsledkem většiny rozvodů pak je velké zklamání z toho, že věci nedopadly tak, jak si lidé přáli.

Z celkového hlediska bývá mnohem více (i dříve) nespokojeno něžnější pohlaví. A často jen kvůli tomu, že mají ženy velmi zkreslené představy a informace o tom, jak to s manželstvím vlastně je.

Některé největší mýty, které mezi ženami kolují, přinesl server Women´s Health magazine.

Spokojení manželé se nehádají 

Občasný spor je součástí každého svazku, ať už partnerského či manželského. „Když se lidé vůbec nehádají, naznačuje to, že nemají nic, na čem by jim opravdu záleželo,” vysvětluje Terri Orbuchová, vedoucí studie a profesorka na Institutu pro sociální výzkum na Michiganské univerzitě.

„To, co rozděluje manželství na šťastná a nespokojená je právě schopnost umět se vypořádat s neshodami a konflikty produktivním způsobem, tedy vzájemnou diskuzí, i hlučnou,” dodává.

Výzkum z University of Tennessee k tomu navíc dokládá, že lidé, kteří si umí sami přiznat, že v manželství nemusí být vše dokonalé a mohou nastat neshody a hádky, jsou ve vztahu spokojenější a také jim svazek déle vydrží.

Bezdětní manželé jsou méně šťastní 

Dalším logickým krokem po uzavření manželství bývá založení rodiny. To ale neznamená, že se tak musí opravdu stát. A už vůbec to neznačí, že bezdětní manželé nebudou šťastni jako ti, kteří si pořídí kupu dětí. Spíše opak bývá někdy pravdou.

„Menší spokojenost ve vztahu neznamená, že by se dva lidé přestali milovat. Značí to pouze, že čím více odpovědnosti a rolí oba z páru mají (rodič, zaměstnanec, student...), o to méně času a hlavně energie mají jeden pro druhého,” vysvětluje profesorka.

Sex v manželství nestojí za nic 

Kdo si bude podobné tvrzení opakovat, nejspíš se mu opravdu i vyplní. Ale rozhodně to tak nemusí být. Některé zdroje (výzkum Centra pro sexuální podporu zdraví na univerzitě v americké Indianě) dokonce uvádějí, že vdané ženy mají více sexu než ty nesezdané.

Jak ale odborníci jedním dechem dodávají, podstatná není frekvence, ale celková sexuální spokojenost. Výzkum Státní pensylvánské univerzity naznačil, že čím více lásky a oddanosti ženy v manželství pociťují, o to více jsou po fyzické stránce spokojenější i v sexu.

Společné bydlení před svatbou = krach po svatbě 

Stále častěji se stává, že dva lidé spolu žijí tzv. na hromádce i několik měsíců či dokonce let před tím, než se rozhodnou vstoupit do manželství. To, jestli se tak stane, ale nemá na výdrž manželství vliv.

Podle výzkumu z roku 2014, který provedli na univerzitě v Greensboro, je spíše rozhodující, v jakém věku tak činí.

Odborníci zjistili, že pokud spolu lidé začnou žít kolem 18. roku, nebo se dokonce vezmou, je u nich až 60procentní šance, že vše skončí rozvodem. Když se tak ale stane třeba až ve třiadvaceti, riziko klesá na třicet procent.

Když se skutečně milujete, vášeň nikdy nevyprchá 

„Vášeň po několika letech vztahu nebude stejná jako na jeho počátku. S postupem času se snižuje, nahrazuje ji ale jiný druh lásky, který je důležitý z hlediska štěstí a dlouhého trvání vztahu,” uzavřela Orbuchová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám