Hlavní obsah

Většina párů usíná bez pusy na dobrou noc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez pusy na dobrou noc ještě před několika desítkami let nikdo neusnul. Rozdávaly je matky dětem a dávali si je i partneři mezi sebou. Dnes tomu tak ale není. Podle nového britského průzkumu si polibek s přáním dobré noci dnes dávají už jen dva páry z deseti.

Foto: Profimedia.cz

Jen jedno procento párů spí takto v objetí.

Článek

Lidé se dnes v posteli k sobě vůbec málo tulí, 54 procent z vyzpovídaných Britů se k sobě otočí zády a usne. A celá čtvrtina podle průzkumu publikovaného v listu Daily Telegraph nesnese po celou noc jakýkoliv dotek od protějšku.

Devět z deseti párů si před usnutím neřekne "miluju tě", osm z deseti párů si nedá ani letmou pusu a jen jediné procento párů spí tak, že muž leží na zádech a žena má tvář položenou na jeho rameni či hrudi.

Psycholožka Corrine Sweetová k tomu dodává, že pozice při spánku a v posteli vypovídá hodně o vztahu. Pokud dvojice leží v tzv. fetální pozici - kdy oba leží zády k sobě, mají hlavu skrčenou mezi rameny a kolena vytažená k tělu - vypovídá to o důvěře a nevinnosti. Druhou nejoblíbenější polohou vypovídající o kvalitním vztahu je usínání tak, že jeden partner leží zády k druhému, který jej zezadu objímá. Většinou tak muž drží na svém břiše schoulenou ženu.

“Je to nevyhnutelné, jakmile první vlna zamilovanosti poleví, převládne potřeba dobře se vyspat a dvojice leží k sobě zády, protože je to tak příjemnější pro oba,” uvedla Sweetová pro Daily Telegraph.

Muži si stěžují na nedostatek doteků

Deset procent párů také volí zcela oddělené ložnice, aby se při spaní nijak nevyrušovaly. Přitom muži stále častěji vyjadřují nespokojenost s tím, že mají nedostatek doteků. Dvě třetiny si stěžují na dotekovou chladnost partnerky a jedna třetina je naštvaná, když se s ní manželka či partnerka nepomazlí před spaním vůbec.

Anketa

Dáváte si s protějškem pusu na dobrou noc?
Ano
77,3 %
Ne
22,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13788 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Dobře se vyspat a nabrat dost sil je umění

Dnešní uspěchaná doba klade stále více nároků na kvalitní relaxaci a spánek. Snad i proto se lidé stále častěji vracejí ke starým filozofiím, jejichž základem...

Výběr článků

Načítám