Hlavní obsah

Co je v domě, není pro mě aneb Jak na kancelářský románek

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V práci trávíme desítky hodin týdně - což je mnohem více, než kolik nám zbyde na rekreační aktivity, kde bychom se případně mohli seznámit. Je tedy jen přirozené, že máme větší šanci najít partnera ve vedlejší kóji, než v baru. Takový vztah s sebou však nese jak potěšení, tak i určitá rizika, která byste měli znát.

Zažili jste románek na pracovišti?Video: Novinky

 
Článek

Podle sociologů je logické, že se ve smíšených pracovních skupinách poměrně rychle rozvíjí jak flirt, tak láska a sex. Pro mnoho lidí tak může být kancelářský románek vítaným zpestřením práce, nesmíte ale zapomenout, že kromě potěšení s sebou nese i spoustu komplikací.

Když se vrháte do nového vztahu, to poslední, na co myslíte, je, jak by to mohlo skončit. I když podle serveru GALTime je to přesně ten důvod, proč by se osobní a pracovní život neměl prolínat. Pokud totiž prožijete pracovní románek (byť krásný), který skončí rozchodem, tak budete svého ex-partnera (partnerku) muset vídat každý den. A nejen to. Budete s ním (s ní) muset komunikovat a sledovat, jak se stýká s jinými ženami (muži) a navazuje nové romantické vztahy.

Naprosto žádný odpočinek

Jistě... pokud vztah funguje, jak má, tak je to krásné - ráno se probudíte vedle svého miláčka, posnídáte spolu, prohodíte nějaké to romantické slůvko, nasednete do jednoho auta, celý den máte svého drahého na očích, večer spolu jedete domů, proberete svůj den, pomilujete se a usnete v objetí.

A teď za pět let - ráno se vzbudíte vedle dlouholetého partnera, musíte vstát dřív než on, protože vždycky zabere celou koupelnu, posnídáte a občas prohodíte něco, co asi budete dnes dělat, ale nemá to valný účinek, vždyť on to bude dělat taky. A teď právě nastává ta chvíle - v momentě, kdy byste měli každý odjet do svého zaměstnání a alespoň na chvíli si od sebe odpočinout, jedete na stejné místo! A nejen na stejné místo, ale i do stejné kanceláře, a tak to jde den za dnem!

Pokud je zrovna klidné období, tak vám to ani nepřijde a můžete si pochvalovat, že spolu trávíte tolik času, ale každý vztah někdy zaskřípe. Ráno se pohádáte kvůli dětem a potom na sebe budete narážet celý den. Nebudete mít prostor vše řádně promyslet a ani to probrat s kolegy. Prakticky celý den a celou noc budete v úzkém kontaktu, který se může časem zdát jako vězení.

Proto je vhodné hned na začátku vztahu zvážit jisté postupy, jako je odchod jednoho ze zaměstnání, případně přeložení k jinému pracovnímu oddělení. Láska je sice krásná věc, ale nic se nesmí přehánět.

Foto: , Profimedia.cz

Podle sociologů je logické, že se ve smíšených pracovních skupinách poměrně rychle rozvíjí jak flirt, tak láska a sex.

Kapitola sama pro sebe je, když je například žena vdaná a podvádí s kolegou (třeba také ženatým) svého partnera. Pokud spolupracovníci uvidí, jak bezostyšně podvádí svého manžela, tak podle serveru PsychologyToday v jejich očích velmi klesne důvěra v onu ženu - a důvěra mezi zaměstnanci je na každém pracovišti velmi důležitá.

Opomeneme-li pomlouvání a klepy, které takový vztah bezesporu vyvolá, vyvstává další nebezpečí v podobě prozrazení nevěry některým ze spolupracovníků. Klidně to může procházet rok dva, ale potom žena vezme manžela na pracovní party, kde podnapilý kolega cosi prozradí a tajemství je na světě. A za pár romantických chvilek a zpestření si pracovní doby rozpad manželství rozhodně nestojí.

Co dělat a nedělat při kancelářském románku podle odborníka Michaela Croma, výkonného viceprezidenta společnosti Dale Carnegie Training
Pozor na podnikovou politiku: Jestliže společnost, pro kterou pracujete, neschvaluje vztahy na pracovišti, tak si dobře rozmyslete, jestli vám kancelářský románek za případné propuštění stojí. V České republice se vztahy na pracovišti obvykle tolerují, pokud jsou ovšem drženy v příslušných mezích. Někde se může stát, že vám při nástupu do zaměstnání dají vedle smlouvy podepsat i dodatek, který vztah na pracovišti zakazuje, případně reguluje.
Projevy lásky si schovejte mimo kancelář: V kanceláři se chovejte profesionálně, vaši kolegové nejsou zvědaví na pusinkování a osahávání. Můžete sice být zamilovaní, ale zasněným sledováním objektu vaší touhy toho moc neodpracujete.
Co je v domě, není pro mě: Pokud začnete chodit se spolupracovníkem (kolegyní), ujasněte si hned na začátku vztahu jasná pravidla. Nedopusťte, aby váš milostný život ovlivnil vaši schopnost dělat svou práci. Pamatujte si, že nejde jen o vás a vašeho partnera, ale o celou firmu.
Šéfovi se raději vyhněte: Velmi nedoporučujeme chodit se šéfem, nebo s přímým nadřízeným. Téměř okamžitě se o vás začnou šířit protekční klepy a spolupracovníci se na vás budou dívat skrz prsty.
Nic neuspěchejte: To, že jste právě teď zamilovaní až po uši a dali byste za svého kolegu/kolegyni ruku do ohně, ještě neznamená, že to tak bude i za týden. Než začnete všem okolo vytrubovat váš perfektní vztah, raději chvilku počkejte, až budete na 100 % vědět, že spolu zůstanete.

Reklama

Související témata:

Související články

Co by žena nikdy neměla říkat svému manželovi

Manželství je především o důvěře a vzájemné toleranci. Přestože sem a tam se manželé pohádají, neznamená to, že jejich vztah je nefunkční. Mnohdy je tomu právě...

Výběr článků

Načítám