Hlavní obsah

I po deseti letech vztahu může být zamilovanost velmi intenzivní

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doposud všichni odborníci tvrdili, že zamilovanost párům vydrží pouhé dva roky. Pak už musí na vztahu intenzivně pracovat, jinak spolu příliš dlouho nevydrží. Jenže podle nejnovějšího výzkumu může být míra lásky i po deseti letech manželství stejně intenzivní jako na počátku vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Zamilovanost nemusí v průběhu času klesat.

Článek

Američtí vědci provedli průzkum u 274 sezdaných párů a zjistili, že 40 procent z nich je i po 10 letech společného života stále velmi intenzivně zamilovaných do svých protějšků. V podstatě stále svůj protějšek vnímají velmi pozitivně a cítí se s ním skutečně šťastně, a to i po sexuální stránce. Společný život je obecně plně uspokojuje.

Podle vědců ze studie jasně vyplývá, že zamilovanost nemusí v průběhu času klesat.  I po deseti letech manželství se tak páry mohou cítit šťastně a spokojeně.

Pokles pocitů štěstí ve vztahu nastává prý až po 20 letech manželství, nicméně pokud spolu páry přečkají toto rizikové období, po 30 letech společného žití začnou být ve vztahu opět spokojení a skutečně šťastní.

Pozoruhodné je podle vědců vnímání intenzity lásky na základě pohlaví. Zatímco u mužů je klíčovým ukazatelem hluboké lásky to, jak o své životní lásce přemýšlí, ženy k tomu potřebují celou řadu faktorů, jež se ale vztahu příliš netýkají.

Podle vědců to velmi trefně shrnula spisovatelka Iris Krasnowová ve své knize Tajné životy manželek: "Aby žena dokázala dodržet slib, dokud nás smrt nerozdělí, pak musí mít uspokojující práci a své zájmy, které ji baví a po všech stránkách uspokojují."

Reklama

Související témata:

Související články

Manželé jako nejlepší kamarádi

Poznali se ve čtrnácti letech v prvním ročníku gymnázia. Stali se velkými kamarády. Měli společné zájmy, společné přátele, podobný náhled na život. Po vysoké...

Výběr článků

Načítám