Hlavní obsah

Čím vším se ženy liší od mužů

Novinky, Dana Sokolová

Společnost již několik století bojuje za rovnost pohlaví, přičemž ženy se od mužů liší nejen pohlavními orgány a celkovým vzhledem, ale i způsobem myšlení, prožívání a celou řadou dalších věcí. Odborníci ze serveru Ulékaře.cz poukazují na všechny tyto odlišnosti.

Foto: Profimedia.cz

Stresované ženy se obvykle potřebují někomu svěřit, vymluvit se. Stresovaní muži jsou více uzavření.

Článek

Přestože se najdou některé agresivní ženy, nebo naopak muži s pečovatelskými sklony, statistika hovoří jasně. Průměrný muž se od průměrné ženy svým myšlením i prožíváním výrazně liší.

1. Poměr délek prstů

O co více přesahuje délka ukazováčku délku prsteníčku, o to více jsou ženy „typickou ženou“ s „typicky ženským“ myšlením a chováním. Muži mají poměr délek prstů většinou obrácený – prsteníček převyšuje ukazováček, který je kratší. Podle zjištění vědců délka těchto prstů ukazuje, jak vysoké hladiny mužského pohlavního hormonu testosteronu na nás působily před narozením v těle matky. Kromě prstů pak testosteron při vývoji samozřejmě ovlivnil i další věci – mimo jiné i utváření mozku.

2. Mozek

U žen je mnohem lépe propojena levá a pravá polovina mozku. Na rozdíl od mužů mají také ženy uložena řečová centra v obou hemisférách – jinými slovy, ženy umí mluvit oběma polovinami svého mozku.

I za odlišnosti sexuálních potřeb, prožitků a očekávání může mozek. Lépe řečeno 1 % ze všech mozkových funkcí.  [celá zpráva]

3. Vnímání bolesti

Navzdory obecnému přesvědčení ukázaly vědecké výzkumy, že ženy mají nižší práh bolesti než muži. Přesto ženy většinou bolest snášejí lépe.

Výjimku tvoří bolesti hlavy a chronické bolesti, které prokazatelně ženy trápí častěji než muže. A nejsou to pouhé výmluvy, ale skutečně chronické bolesti. Bolest lze považovat za chronickou tehdy, trvá-li šest měsíců a déle. Mezi takové patří u žen kromě bolesti hlavy také fibromyalgie (revmatické onemocnění, při kterém člověka bolí bez nadsázky "skoro celé tělo"), syndrom dráždivého střeva nebo také revmatoidní artritida. Podle odborníků jsou na vině hormony, u migrény je to konkrétně estrogen.

4. Závislosti

Ženy se stávají závislými na alkoholu nebo nikotinu rychleji než muži. U alkoholu je to dáno především tělesnou konstitucí. V porovnání s muži bývají ženy menší, mají více tělesného tuku a zároveň méně enzymu, který alkohol rozkládá. Proto závislosti podléhají mnohem rychleji a víc si i z pohledu zdraví ubližují.

5. Stres

I se stresem se obě pohlaví vyrovnávají odlišně. Zatímco stresované ženy se obvykle potřebují někomu svěřit, vymluvit se, stresovaní muži jsou více uzavření nebo naopak agresivní.

Muži pod tlakem navíc častěji sázejí, riskují své zdraví, užívají drogy a také souloží bez ochrany. Naopak ženy ve stresu umírňují své chování a riskují méně než v období klidu a pohody.

6. Spánek

Ženy potřebují každý den v průměru o dvacet minut více spánku než muži. Může za to jejich mozek, zvyklý dělat více úkolů najednou. Protože ženy v každém okamžiku využívají větší část svého mozku než muži, potřebují mu také dopřát více odpočinku.

7. Baculky „vznikají“ snadněji než tlouštíci

Obsah tělesného tuku u normální ženy je 25 %, zatímco u stejně normálního muže je to jen 15 %. Už ženské pohlavní hormony mohou za to, že ženy snáze přeměňují kalorie přijaté v potravě na tuk, který se ukládá do energetických zásob. Ženy také, za jinak úplně stejných podmínek, spálí za den méně kalorií než muži. Zakulacující účinek ženských pohlavních hormonů může ještě zesilovat hormonální antikoncepce. Podle některých údajů by měly ženy užívající antikoncepci snížit svůj energetický příjem asi o 10 %, aby si udržely svou váhu.

I když obezita zvyšuje riziko některých onemocnění, ženy by souboj s vlastními hormony a tuky neměly přehánět. Příliš štíhlá tělesná konstituce totiž na druhou stranu zvyšuje riziko osteoporózy, tedy onemocnění, které mnohem častěji postihuje ženy než muže. Ideální je tukovou hmotu nahradit hmotou svalovou. Vypracované svaly totiž chrání kosti před zlomeninami a zároveň snižují riziko pádů, které jsou častou příčinou osteoporotických zlomenin.

8. Nejčastější nemoci 

Ženy se v průměru dožívají vyššího věku než muži, avšak tím zdravotní bonusy pro ženy nekončí. Až do své menopauzy jsou ženy svými pohlavními hormony chráněny před kardiovaskulárními chorobami – aterosklerózou, infarktem nebo mozkovou mrtvicí. Proto také v mladém věku umírají z kardiovaskulárních příčin především muži a teprve v průběhu stárnutí se podíl mužů a žen na těchto onemocněních pomalu vyrovnává.

Nejčastější onemocnění
U mužůU žen
Rakovina tlustého střeva své riziko tohoto onemocnění si můžete otestovat zdeRakovina prsu – i muži mohou ale onemocnět rakovinou prsu, i když podstatně vzácněji. Své riziko tohoto onemocnění si můžete otestovat zde
Rakovina plic – své riziko tohoto onemocnění si můžete otestovat zdeOsteoporóza
Onemocnění srdce a cév – pouze však v mladém věku. Po padesátce se skóre mezi pohlavími začíná postupně vyrovnávat.Roztroušená skleróza
Cirhóza jaterDeprese a úzkostné poruchy
Závislost na alkoholuPoruchy příjmu potravy
Poruchy osobnosti se sklony k agresivitě a asociálnostiMigréna

 9. Sexualita

Nejde jen o odlišnosti patrné na první pohled vyplývající z funkce našich pohlavních orgánů a z faktu, že jen žena může porodit dítě. Ženy mají například v kůži mnohem více hmatových receptorů, které jsou citlivé na dlouhé a přitom jemné pohyby. Proto také ženy vyhledávají doteky a mazlení více než muži.

Ženské pohlaví je ve vztahu k sexualitě také mnohem otevřenější. Například heterosexuální ženy jsou podle vědeckých studií až 27krát ochotnější líbat se se ženou, než heterosexuální muži s mužem.

V každém případě je dobré když obě pohlaví dokáží o těchto odlišnostech mluvit a pracovat s nimi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám