Hlavní obsah

Dlouhotrvající priapismus může způsobit doživotní impotenci

Kalkata

Sexuální tabu mohou být velmi nebezpečná. Na jedno takové doplatil i pětapadesátiletý Ind, který se bál vyhledat lékaře, když se u něj objevila dlouhotrvající erekce. Tzv. priapismus přitom nesouvisí se sexuálním vzrušením a právě proto je tento stav velmi nebezpečný. A pokud erekce trvající déle než šest hodin není okamžitě léčena, pak se u muže může objevit doživotní impotence a v nejhorším případě hrozí i smrt.

Foto: Profimedia.cz

Pokud erekce trvající déle než šest hodin není okamžitě léčena, pak se u muže může objevit doživotní impotence

Článek

Pětapadesátiletý Ind bohužel čekal neuvěřitelných jednadvacet dní, než k lékaři zašel. Do konce života tedy svůj úd už v erekci neuvidí.

Při priapismu totiž dochází k trvalé erekci poruchou nervového podráždění, které nelze jinak zastavit než chirurgicky. Při erekci je přitom penis nedostatečně prokrvován a k buňkám se tedy dostává jen malé množství kyslíku, což může být po delší době velmi nebezpečné.

Velmi důležitá včasná léčba

Pokud tedy lékaři neprovedou včas chirurgický zákrok, při kterém otevřou topořivá tělíska, aby z nich mohla vytéct krev, mužům hrozí doživotní impotence. Navíc trvá-li erekce mnohem déle než je šest hodin, může dojít až ke gangréně penisu, který může být poté až amputován.

Priapismus muže postihuje nejčastěji v souvislosti s užitím některých léků používaných na neurologické či cévní potíže a dále pak jako důsledek užití nějaké zakázané drogy. Ovšem přesné příčiny známy doposud nejsou.

Podobné bolestivé onemocnění se vyskytuje i u žen. Jedná se o tzv. klitorizmus - nebo-li abnormální zvětšení klitorisu. I tento stav je velmi bolestivý a žena by měla co nejdříve navštívit svého gynekologa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám