Hlavní obsah

Radim Uzel: U žen přitahuje krása, u mužů bohatství

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američané vypočítali, že každý centimetr mužovy tělesné výšky zvýší jeho roční příjem o 600 dolarů. Tedy aspoň v USA.

Foto: Profimedia.cz

Ženská krása tkví nesporně v trojici: mládí, postava a tvář. Každodenní zkušenosti nás pak utvrzují, že většina mužů nemá zálibu ve výstřelcích, ale v průměru.

Článek

Sedmnáct let stará práce známého amerického psychologa D. Busse se mi dostala do rukou teprve nedávno. Potvrdila mi mnohé teorie o kritériích, podle kterých si muži a ženy vybírají svého sexuálního partnera. Stěžejní myšlenka této práce zní:

„Když muži hodnotí ženy, kladou větší důraz na fyzickou krásu než na postavení a osobnost. U žen je tomu naopak.“

Důležitý průměr

První nespornou pravdu potvrzují všechny módní žurnály a rubriky Ze společnosti. Ženská krása tkví nesporně v trojici: mládí, postava a tvář. Každodenní zkušenosti nás pak utvrzují, že většina mužů nemá zálibu ve výstřelcích, ale v průměru.

Sice se jim líbí plné rty, nikoliv však příliš odulé. Nosy nemají být ani dlouhé, ani krátké. Oči by neměly být daleko od sebe ani příliš blízko. Brady nesmějí moc vyčnívat, ale také ustupovat. Základním kritériem ženské krásy je tedy průměr.

Přehnaně tlusté ženy, stejně jako ty extrémně hubené, posedlé redukčními dietami, nebudou většině mužů připadat zrovna přitažlivé. Což tyto nešťastnice často odsuzuje k věčné nespokojenosti.

S mužskou přitažlivostí to vypadá jinak

Většina psychologů se shoduje v názoru, že postavení a ekonomické úspěchy u nich hrají důležitější roli než fyzický vzhled.

Ale co třeba tělesná výška? Všechny výzkumy ukazují, že muži vyššího vzrůstu mívají u slabšího pohlaví daleko větší úspěch než střízlíci. Sňatkové agentury hovoří dokonce o jakémsi zlatém pravidlu výběru partnera. Jistě, existují i výjimky. Obyčejně si však ženy vybírají partnery vyšší, než jsou samy, a naopak.

Výška skutečně trochu souvisí s úspěšností. Američané vypočítali, že každý centimetr mužovy výšky zvedne jeho roční příjem o 600 dolarů. Tedy aspoň v USA. V okamžiku, kdy s ním žena navazuje známost, je vzrůst muže daný. Oblek od Armaniho, hodinky značky Rolex a automobil BMW přijdou obvykle až později.

Jak tedy žena může správně odhadnout, že se z něj stane úspěšný podnikatel, slavný herec nebo politik? Kromě výšky hodnotí jakýsi potenciál do budoucna. Jistě si při tom nenechá vypracovat psychologický test svého partnera. Všechny vlastnosti zjišťuje při každodenní komunikaci.

Mnoho jí prý prozradí mužovo držení těla, způsob chůze a gesta. Podobně jako jeho sebejistota, optimismus, odvaha, vytrvalost, inteligence a ctižádost.

Ženy odhadnou muže snáze

Ženy dokážou vyhodnotit charakter svého protějšku daleko lépe než muži. Těm často stačí jen ta krásná tvář a přiměřená postava partnerky.

Známý etolog Matt Ridley z toho vyvodil, jak v Hollywoodu natočit největší kasovní trhák. Podle něj je potřeba zkombinovat výraznou a oblíbenou mužskou hvězdu s novou, málo okoukanou ženskou krasavicí.

Mužské hvězdy budují popularitu pomalu a postupně, film po filmu. Ženské hvězdy startují ke slávě naopak bleskově, často hned napoprvé. K naprosté dokonalosti v tom dospěly filmy s Jamesem Bondem. Jen si vzpomeňte. Pokaždé nová krásná dívka, ale pořád ten starý známý James Bond.

Reklama

Související témata:

Související články

Zadanou ženu atraktivním vzhledem neokouzlíte

Ženy jsou skutečně z biologické podstaty věrnější než muži. Zatímco u mužů status „zadaný“ na jejich choutky užít si vedle žádný vliv nemá, pro ženy je to...

Výběr článků

Načítám