Hlavní obsah

Muži i ženy vnímají odlišně své vůně a pachy

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihy, které se zabývají rozdíly mezi mužskou a ženskou psychikou, mívají zaručený úspěch. Při srovnání obou pohlaví se někdy zdá, jako by šlo o jiný živočišný druh.

Foto: Právo

Sexuolog Radim Uzel

Článek

Teď zrovna nemám na mysli otřepanou průpovídku, že muži více lžou a ženy více pláčou. Nebo rčení, že muži neposlouchají a ženy neumějí číst v mapách.

Chtěl bych si tady všimnout úplně jiného rozdílu: naprosto odlišného vnímání čichových signálů.

Lidský čich je ze všech smyslů nejméně probádaným. Přitom z hlediska sexuálního života bývá nesmírně důležitý. Vzpomeňte jen na záplavy televizních reklam a článků v ženských časopisech.

Na první pohled by se zdálo, že pouze řádně navoněná krasavice má naději na ulovení toho pravého. Málokdo však ví, že muži to tak jednoznačně nevidí.

Mužům voní často zcela něco jiného než si ženy myslí - přirozenost

Často vzpomínám na jednoho stařičkého gynekologického primáře. Byli jsme tehdy mladí adepti ženského lékařství a on se nás zeptal: „Zdalipak, pánové, víte, čím voní ženské přirození, které mužům připadá nejatraktivnější?“ Hádali jsme. Odpověď byla velmi prostá: „Voní senem a medem.“

Poslední vědecké výzkumy dávají stařičkému panu primáři za pravdu. Naprostá většina mužů dává přednost přirozenému ženskému odéru před drahými parfémy. Důvod najdeme v mozku. Ženy mají ve svém mozkovém čichovém centru lépe vyvinutý oddíl, který vnímá chemicky vytvořené vůně.

Proto mají v takové oblibě parfémy, intimní spreje, toaletní vody, parfémovaná mýdla a šampony. Málokterá žena nepoužívá žádnou vůni. Muži naopak lépe vnímají přírodní vůně, které můžeme bez rozpaků nazývat pachy.

Ženy mají rády muže "vyvoněné"

Nad těžkou vůní orientálního parfému omdlévá mnohá žena blahem. Její partner se může otřást odporem. Většina žen označí zpocenou pánskou košili nebo den nošené ponožky za nechutné. Mnohým mužům ten odér prostě nevadí.

Američtí vědci požádali sto manželských a mileneckých párů, aby se před tím, než půjdou do postele, omyli čistou vodou a nepoužívali při tom mýdlo. Pak se účastníků pokusu ptali, co udělal čichový zážitek s jejich sexuální chutí. Výsledek byl jasný.

Dámy v naprosté většině vypověděly, že by daly přednost muži umytému voňavým mýdlem. Nenavoněný pán, omytý čistou vodou, jim spíše nepatrně páchl.

U mužů to dopadlo naopak. Dávali přednost ženám opláchnutým pouze čistou vodou. Voněly jim. Jak jinak než senem a medem. Náš starý pan primář by z toho měl radost.

Vědci vyzkoušeli mnoho bizardních pokusů

Vědci stále více zkoumají lidské pachy a vůně. Jejich výzkumy mají někdy až bizarní podobu. Účastníci pokusů čichají k obnošeným tričkům, kapesníkům s potem z podpaží, tampónům s poševními sekrety žen a tak dál.

Při jednom z experimentů postříkali vědci mužským feromonem některá sedadla v kině. Výsledek byl jasný: ženy tato sedadla preferovaly. Muži si raději vybírali sedadla neoznačená.

Když tedy uslyšíme rčení, že si lidé vzájemně nevoní, měli bychom vždycky pátrat po pohlaví toho, kdo to říká. Mužům a ženám totiž voní, nebo i smrdí, něco jiného.

Anketa

Je pro vás příjemný přirozený odér vašeho partnera / partnerky?
Ano, za všech okolností
17,7 %
Většinou ano, pokud není hodně zapocený/á nebo zašpiněný/á
56,5 %
Dávám přednost tomu, když se nějak příjemně navoní
24 %
Nikdy, lidé by se vždy měli snažit, aby překryli svůj přirozený pach
1,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2572 čtenářů.

Reklama

Související články

Nadměrné pocení dokáže znepříjemnit život

Trápí vás zpocené ruce, nohy, mokro v podpaží anebo pot ukapávající z čela? Je možné, že máte hyperhidrózu - nemoc způsobující nadměrné pocení. Stejně jako...

Vůně dokáží potěšit i zlepšit náladu

Vůně působí bezprostředně na psychickou rovnováhu. Příjemná vůně dokáže velmi rychle zlepšit náladu, ale naopak, pronikavá, velmi intenzivní vůně zneklidňuje...

Erotické pachy a vůně

"Na internátě nás žije na pokoji pět a všechny dostáváme menstruaci ve stejný den. Jak je to možné?" ptala se mě kdysi jedna dívka. Samozřejmě nečetla známý...

Výběr článků

Načítám