Hlavní obsah

Opalování v soláriu

Novinky, DaS

Bojíte se suché kůže a předčasných vrásek, takže se soláriu raději vyhýbáte obloukem, nebo si naopak jeho teplíčko nedokážete ani za nic odepřít? Toužíte po snědé pokožce po celý rok nebo dáváte přednost vzhledu porcelánové panenky?

Článek

Svět se dělí na dva tábory. Ten první hlasitě volá: ano, přiměřené opalování v soláriu nemůže ublížit. Prospěje pokožce, psychice, kloubům. Tělo se uvolní, mysl relaxuje, je to takové to příjemné vybočení z chladného zimního stereotypu. Pokud se to nepřehání, solárium je v pořádku a když se k tomu všemu přidá ta správná kosmetika, která pleť před i po umělém slunění ošetří, proč ne? Tak to byl první názorový tábor.

A pak jsou tu ti druzí. Ti, kteří po zlatavém nádechu kůže sice touží, ale odepřou si ho ze strachu, že by za to zaplatili daň v podobě předčasných vrásek a vysušené pokožky. Takže se spokojí se svým přírodním zabarvením pokožky, ať je jakékoli.

Ačkoli pomalu na každém kroku slyší, že: být opálený znamená vypadat zdravě a kdo vypadá zdravě, tak budí důvěru, protože se o sebe umí postarat, má se rád a je pozitivně naladěný - tak na tyto argumenty příznivci druhého názorového tábora neslyší.

"Chodím do solária pokaždé, když jsou dny šedivé a pošmourné," říká jedna moje kamarádka. "Tak nějak mě to příznivě naladí, dobijí se mi baterky, cítím se lépe a připadám si zdravější. V soláriu se prohřeji a uvolním. Je to jedna z nejlepších relaxací, jaké znám. Vyjdu na ulici a připadám si mladší, šťastnější, jako kdybych získala něco navíc."

Neměly bychom však zapomínat na fakta

Lidé velice často propadají extrémům - platí to bohužel i u opalování. Každý chce mít co nejrychleji snědou kůži, aniž by přemýšlel nad tím, jak moc je to nebezpečné. Přitom zejména zde platí přísloví "méně je více". Kůže si velmi dobře pamatuje veškeré sluneční záření a kumuluje jejich škodlivé vlivy.

Známe tři typy ultrafialového záření. Zemská atmosféra díky ozónu blokuje velmi nebezpečné záření UVC, tudíž nás neohrožuje. Další dva druhy záření UVA a UVB ve velkých dávkách jsou pro naši pokožku velmi nebezpečné.

Lidská kůže se před vlivem tohoto záření chrání tím, že produkuje melanin - hnědý pigment. Opálení je tedy něco jako ochrana těla před slunečním zářením. Spálíte-li se - může za to UVB záření. V soláriích se tedy nesetkáte s UVB zářením, ale s UVA zářením, které pokožku sice nespálí, ale proniká pod vrchní část pokožky. Zde poškozuje kolagenová a elastická vlákna. A to bez varování. Navíc při chybějícím UVB záření se nezaktivuje přirozená obranyschopnost kůže proti skutečnému slunečnímu záření. Toto tvrzení tedy popírá oblíbený argument, že je dobré kůži na slunění nejprve připravit v soláriu.

Podle všech odborníků není rozhodně vhodné kombinovat opalování v soláriu s opalováním na přímém slunci. Hromadí se tak negativní vlivy UV záření.

Opalování v soláriu je tedy stejně nebezpečné jako opalování na slunci. Navíc při častém opalování v soláriu dochází k rychlejšímu stárnutí kůže - nadměrné slunění přispívá k tvorbě stařeckých skvrn, nepravidelnosti pigmentace a k ochabnutí kůže. Nejnovější vědecké studie tvrdí, že lidé, kteří pravidelně navštěvují solária, si více než zdvojnásobují riziko onemocnění rakoviny kůže. Navíc u těch, co navštíví solária více než 30krát za rok, se zvyšuje riziko rakoviny o 16% v porovnání s člověkem, který se umělému slunění vyhýbá.

Kdo by se měl soláriu vyhnout?
Lidé s velmi světlou pokožkou - tzv. Fototyp I.
Ti co užívají např. Antibiotika, antirevmatika, léky proti infekcím močových cest, léky proti stresu atd.
Lidé trpící alergiemi na slunce.
Těhotné ženy a děti do 12 let.
Lidé s čerstvými jizvami a po laserovém ošetření.
Lidé užívající umělá sladidla.

Samozřejmě UV záření má i blahodárné účinky. Opálený člověk se cítí svěží, zdravý a hýří vitalitou a dobrou náladou. Přesto to se sluněním nepřehánějte!

Jak se tedy opalovat v soláriích?

Pokud se i přes naše varování nechcete vzdát opalování v soláriu či Vám to lékař doporučil jako součást Vaší léčby, dodržujte následující pravidla. Jedna kúra = 10 -12 návštěv. Mezi 1. a 2. návštěvou mějte přestávku alespoň 48 hodin Mezi dvěmi kúrami si udělejte pauzu alespoň 4 týdny. Dodržujte maximálně 30 návštěv za rok. Nikdy se neopalujte bez ochranných brýlí. Nekombinujte slunění v soláriu s opalováním na přímém slunci. Několik hodin před opalováním nepoužívejte make-up a parfémy. Nepoužívejte ochranné krémy na běžné opalování - pouze speciální kosmetiku pro solária.

Tipy pro Vás

**Při opalování v soláriu není vhodné ležet nehybně - neprokrvená místa se neopálí!

**Po opalování se několik hodin nesprchujte, aby nedošlo k přerušení procesu.

Pozor!

××Vždy zkontrolujte, zda je lůžko i okolí solária pečlivě dezinfikováno a vyčištěno.

××Informujte se o stáří trubic v soláriích. Trubice se musí po 500 - 800 hodinách vyměňovat. Čím starší jsou trubice, tím jsou nebezpečnější!

Reklama

Související témata:

Související články

Kůže potřebuje prevenci

Podle předběžných výsledků bylo ve 172 dermatologických ordinacích po celé ČR vyšetřeno kožními lékaři více než pět tisíc pacientů. Proti loňsku tak narostla...

Solárium ohrožuje zdraví mladých

Za nebezpečné zahrávání s vlastním zdravím i životem označuje německý dermatolog Rüdiger Greinert časté návštěvy solárií, jež se takříkajíc staly módním hitem...

Výběr článků

Načítám