Hlavní obsah

Nejoblíbenější návrhář prvních dam Oscar de la Renta výrazně ovlivnil módní svět

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jackie Kennedyová, Nancy Reaganová, Laura Bushová, Hilary Clintonová nebo Michelle Obamová. Jen to jsou dámy z Bílého domu, které tento návrhář oblékal. Oscar de la Renta už pro ně ale šaty neušije. Zemřel doma, ve věku dvaaosmdesáti let.

Foto: Profimedia.cz

Poslední kolekce, kterou uvedl slavný návrhář. Móda na jaro a léto roku 2015.

Článek

Jako by snad věděl, že se blíží konec. Návrháři byla roku 2006 diagnostikována rakovina a je to zhruba týden, co oznámil světu, že novým kreativní ředitelem jeho společnosti se stane Peter Coppin, který přešel od neméně slavné značky Nina Ricci.

„Doufám, že na základě tohoto výběru a aktivní účasti na přeměně mohu zajistit pro naši společnost a značku ten správný směr do budoucna," řekl americký návrhář De la Renta. Nástupu do funkce Petera Coppina, který se datuje k 3. listopadu, se ale nedožil.

Foto: Profimedia.cz

De la Renta se přátelil s Annou Wintourovou, vyhlášenou britskou a americkou módní novinářkou.

Až do posledních sil se ovšem věnoval své milované práci. Svatební šaty navrhl a ušil pro nevěstu George Clooneyho, Amal Alamuddinovou, pár se vzal v září v Benátkách.

Miláček prvních dam i celebrit

Potenciál v něm odhalila první dáma Jackie Kennedyová, pro kterou se stal dvorním návrhářem. Jeho sláva ale díky nositelce i krásným šatům, kterým Kennedyová dělala více než reprezentativní reklamu, stoupala. Svou značku si založil v roce 1965.

Foto: Profimedia.cz

Vlevo a vpravo šaty z kolekce na jaro/léto 1986. Veprostřed bývalý americký prezident George Bush s manželkou, která taktéž oblékala šaty Oscara de la Renty

Foto: Profimedia.cz

Sarah Jessica Parkerová a Emma Watsonová

Foto: Profimedia.cz

Róby Oscara de la Renty nosily i celebrity. Zleva například Jessica Alba, Oprah Winfreyová, nebo Kerry Washingtonová.

Jeho modely nosily a reprezentovaly ty nejznámější ženy světa. Přátelil se se stejně známými a úspěšnými návrháři, prezidenty, jejich ženami, pro které s láskou šil modely nejvyšší krejčoviny (haute couture).

Poslední kolekce hýřila optimismem

Svou poslední kolekci, kterou uvedl letos v září, charakterizují veselé a optimistické barvy. Květiny, jemné materiály, nadýchané sukně šatů, proužky, kostky a potisky.

Oscar de la Renta byl výjimečným módním veteránem, který i navzdory úctyhodnému věku dokázal odhadnout a vysledovat trendy, dát ženám ve svých kolekcích to nejlepší. Rozuměl ženám a uměl je díky svému špičkovému řemeslu udělat spokojenějšími a krásnějšími.

Foto: Profimedia.cz

Poslední kolekce kterou uvedl návrhář. Móda na jaro a léto roku 2015.

Foto: Profimedia.cz

Poslední kolekce kterou uvedl návrhář. Móda na jaro a léto roku 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám