Hlavní obsah

Nejoblíbenější návrhář prvních dam Oscar de la Renta výrazně ovlivnil módní svět

Novinky, Eva Dvořáková

Jackie Kennedyová, Nancy Reaganová, Laura Bushová, Hilary Clintonová nebo Michelle Obamová. Jen to jsou dámy z Bílého domu, které tento návrhář oblékal. Oscar de la Renta už pro ně ale šaty neušije. Zemřel doma, ve věku dvaaosmdesáti let.

Foto: Profimedia.cz

Poslední kolekce, kterou uvedl slavný návrhář. Móda na jaro a léto roku 2015.

Článek

Jako by snad věděl, že se blíží konec. Návrháři byla roku 2006 diagnostikována rakovina a je to zhruba týden, co oznámil světu, že novým kreativní ředitelem jeho společnosti se stane Peter Coppin, který přešel od neméně slavné značky Nina Ricci.

„Doufám, že na základě tohoto výběru a aktivní účasti na přeměně mohu zajistit pro naši společnost a značku ten správný směr do budoucna," řekl americký návrhář De la Renta. Nástupu do funkce Petera Coppina, který se datuje k 3. listopadu, se ale nedožil.

Foto: Profimedia.cz

De la Renta se přátelil s Annou Wintourovou, vyhlášenou britskou a americkou módní novinářkou.

Až do posledních sil se ovšem věnoval své milované práci. Svatební šaty navrhl a ušil pro nevěstu George Clooneyho, Amal Alamuddinovou, pár se vzal v září v Benátkách.

Miláček prvních dam i celebrit

Potenciál v něm odhalila první dáma Jackie Kennedyová, pro kterou se stal dvorním návrhářem. Jeho sláva ale díky nositelce i krásným šatům, kterým Kennedyová dělala více než reprezentativní reklamu, stoupala. Svou značku si založil v roce 1965.

Foto: Profimedia.cz

Vlevo a vpravo šaty z kolekce na jaro/léto 1986. Veprostřed bývalý americký prezident George Bush s manželkou, která taktéž oblékala šaty Oscara de la Renty

Foto: Profimedia.cz

Sarah Jessica Parkerová a Emma Watsonová

Foto: Profimedia.cz

Róby Oscara de la Renty nosily i celebrity. Zleva například Jessica Alba, Oprah Winfreyová, nebo Kerry Washingtonová.

Jeho modely nosily a reprezentovaly ty nejznámější ženy světa. Přátelil se se stejně známými a úspěšnými návrháři, prezidenty, jejich ženami, pro které s láskou šil modely nejvyšší krejčoviny (haute couture).

Poslední kolekce hýřila optimismem

Svou poslední kolekci, kterou uvedl letos v září, charakterizují veselé a optimistické barvy. Květiny, jemné materiály, nadýchané sukně šatů, proužky, kostky a potisky.

Oscar de la Renta byl výjimečným módním veteránem, který i navzdory úctyhodnému věku dokázal odhadnout a vysledovat trendy, dát ženám ve svých kolekcích to nejlepší. Rozuměl ženám a uměl je díky svému špičkovému řemeslu udělat spokojenějšími a krásnějšími.

Foto: Profimedia.cz

Poslední kolekce kterou uvedl návrhář. Móda na jaro a léto roku 2015.

Foto: Profimedia.cz

Poslední kolekce kterou uvedl návrhář. Móda na jaro a léto roku 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám