Hlavní obsah

Několik tipů, jak do léta minimalizovat celulitidu

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomerančová kůra trápí čím dál mladší dívky a stále častěji se nevyhýbá ani mužům. Z velké části může za tento problém genetika a pak také hormony, nedostatek pohybu a špatná životospráva. Ačkoli neexistují žádné zázračné metody, které vás zbaví celulitidy okamžitě, je možné projevy při pravidelné péči alespoň minimalizovat.

Foto: Profimedia.cz

Celulitida není jen kosmetický problém.

Článek

Celulitida však rozhodně není jen kosmetickým problémem. Jedná se o endokrinologické onemocnění (onemocnění žláz s vnitřní sekrecí), při němž vázne odtok lymfy. Jde tedy především o hormonální a metabolický problém, který nelze bagatelizovat. Lymfa má v těle důležitý úkol. Proudí spletí cév a uzlin, zachytává cizorodé částice a mikroorganismy a také vstřebává tuky, které pak odvádí pryč z těla.

„Jakmile lymfatický systém nefunguje tak, jak by měl, tukové buňky začnou vytvářet shluky v podkoží a vytvářejí pomyslné 'kapsičky'. Pokud tukové buňky zbytní, začnou se vytlačovat cestou nejmenšího odporu – tedy nahoru. A tak vzniká hrbolatá pomerančová kůže," upozorňuje profesor MUDr. Karel Martiník, DrSc., z Institutu zdraví v Hradci Králové.

Lékaři rozlišují čtyři stupně celulitidy. V první fázi jsou projevy pomerančové kůže viditelné pouze v případě, že se na kůži zatlačí, jinak není nic vidět. V dalším stupni je celulitida patrná při zatnutí svalstva – ať už při stání, či při sezení, ale v uvolněné poloze (např. vleže) zatím pozorovatelná není. Ve třetí fázi už jsou nerovnosti na pokožce pozorovatelné stále – bez ohledu na polohu a pozici těla nebo na aktivitu svalů. Často je to způsobeno nárůstem tukové hmoty.

”V posledním stadiu celulitidy jsou na povrchu kůže viditelné hrubé nerovnosti, a to trvale. Navíc mohou vznikat i zdravotní komplikace. Může dojít ke špatnému prokrvování končetin, otokům a velké bolestivosti,“ varuje dermatoložka MUDr. Helena Reisingerová z kliniky estetické medicíny Mediestetik s tím, že v tomto případě je potřeba problém řešit pod dohledem specializovaného lékaře, který doporučí vhodné metody, jak redukovat tuk – a tím i celulitidu.

Jak tedy bojovat s celulitidou

Připravili jsme pro vás ty nejdůležitější kroky, bez kterých se v boji s celulitidou neobejdete.

1. Pohyb

Na rozdíl od krevního oběhu nemá míza vlastní pumpu, která by ji vháněla do sítě v těle. Do pohybu se v lymfatických cévách a kapilárách dostává pomocí stahování kosterních svalů, které tak masírují lymfatické cévy a pomáhají v nich posunovat mízu. Hlavním předpokladem aktivace lymfy je tedy zapojení co největšího počtu svalů a dobré prokrvení pokožky.

„Málokdo ovšem ví, že pokud má mít cvičení v boji proti celulitidě skutečně efekt, je nutné cvičit v kompresivních punčocháčích – ale jen v těch, které nejméně stahují, tedy s kompresí 70 až 280 DEN. (DEN, denier je jednotka, která vyjadřuje sílu vlákna. Čím je vyšší, tím jsou punčochy silnější. Pro představu – dámské punčochy se obvykle vyrábějí v jemnostech 10, 15 a 20 DEN.) Tato řada se občas označuje jako preventivní a bývá jinak doporučována lidem s pocity těžkých nohou a při prvních náznacích křečových žil,“ připomíná Karel Martiník.

2. Lymfatická masáž

Masáže jsou kromě pohybu další možností, jak rozproudit lymfu v těle. Existují speciální hmaty a pohyby, pomocí nichž dokážou kvalifikovaní odborníci odstranit blokády toku lymfy.

„Využívají znalostí anatomie a fyziologie lymfatického systému a zároveň respektují směr toku lymfy tak, aby v průběhu masáže směřovala do volně průchodných sběrných lymfatických míznic a uzlin. Ošetření musí vždy začít vyprázdněním mízních uzlin, dále se pak postupuje od centra těla směrem ke končetinám. Masáž by měla být vždy příjemná, nebolestivá a trvat by měla 45–60 minut u končetin a celotělová až 120 minut,” vysvětluje korektivní dermatoložka MUDr. Jitka Chaloupecká  z Laserového centra Anděl.

Někdy jsou tyto ruční masáže nahrazovány těmi přístrojovými tzv. lymfodrenážemi. Podle odborníků na tom není nic špatného, jen tyto masáže nejsou vhodné pro všechny. Důležitý je zdravotní stav jedinců.

Řešením jsou i nejrůznější aerobní trenažéry chůze s podtlakovou kabinou, které spojují masáž s pohybem, a urychlují tak nastartování zpomaleného či zastaveného lymfatického systému. Tuk se tedy rychleji a lépe spaluje, čímž mizí i celulitida.

3. Změna životního stylu

Nelze zapomínat ani na jídelníček. V první řadě je dobré minimalizovat v denní stravě či zcela odstranit éčka, dochucovadla, velké množství cukrů a soli, které organismus zpomalují a zavodňují. Buňky pak nefungují, jak by měly, a jsou ke vzniku celulitidy náchylnější. Naopak je dobré do stravy zařadit co nejvíce zeleniny, obilovin, luštěnin a ovoce.

Pro krásu a zdraví je také nutný dostatečný pitný režim. „Voda je nezbytná pro fungování celého organismu a také pro krásu. Dehydratovaná pleť rychleji stárne, a pokud chcete odplavit z těla veškeré odpadní látky, které tělo produkuje, je dostatek tekutin nezbytný,” upozorňuje Sarah Maxwellová, specialistka pro Fitness & Lifestyle značky Nivea.

Z tekutin je poté nejlepší čistá neperlivá voda či bylinkové čaje. Naopak je dobré z pitného režimu vyřadit sycené a ochucené nápoje, džusy, kávu, energy drinky či alkohol.

Zapomínat by se nemělo ani na dostatek spánku a otužování.

4. Kosmetické přípravky a zákroky

Přestože speciální přípravky proti celulitidě neumějí zázraky, jejich pravidelné používání má na pokožku rozhodně pozitivní vliv. Jen by ženy měly být trpělivé a příliš neposlouchat sliby prodejců. Zatím totiž neexistuje jediný přípravek, který by byl skutečně účinný do týdne. Většinou je zapotřebí dlouhodobá péče kombinovaná s masáží pokožky, a to nejlépe dvakrát denně. Na stehnech je dobré postupovat odspoda nahoru a na břiše naopak.

Dobré je začít hned ráno ve sprše střídáním teplé a studené vody, případně pokožku masírovat žínkou (ideálně lufou).

Foto: Archív firem

Celulitida

Procedury pomocí speciálních přípravků
Mezoterapie - metoda, při které se pomocí mikroinjekcí do střední vrstvy kůže (asi do hloubky čtyř milimetrů) aplikují speciální léčebné roztoky s vysokým obsahem vitamínů, aminokyselin a koenzymů. Tyto látky mají zásadní význam pro regeneraci a vyhlazení kůže.
Endermologie - vakuová masáž pomocí speciálních přístrojů, při níž dochází k povrchové i velmi hluboké masáži tkání, díky čemuž se povzbudí lymfatický i cévní systém a dochází k výraznému zlepšení pokožky a také k úbytku hmoty.
Suchá sauna - Speciální komora, která působí jako výborný prostředek na zhubnutí, posílení svalstva, povzbuzení lymfatického systému a detoxikaci organismu. Žena si lehne na speciální vibrující lůžko a její tělo (kromě hlavy) je přikryto speciálním krytem. Do prostoru je vháněný teplý vzduch o 70 °C a lůžko vibruje.
Rolletic neboli masáž pomocí válečků -  tato metoda vychází z akupresury, tedy stlačování bodů. Masáž válečky zlepšuje prokrvení pokožky a její metabolismus, díky čemuž se rychleji odplavují nadbytečné tuky a celkově se zpevňuje postava.
Radiofrekvence - terapie pomocí speciálního přístroje, který dokáže pomocí radiofrekvenčních vln prohřát kolagenové a tukové tkáně. K výraznému zlepšení dochází již po první terapii, ovšem lékaři doporučují ještě i tuto metodu kombinovat s pohybem. Pak jsou výsledky mnohem výraznější.
Kyslíková a světelná terapie - funguje na podobném principu jako suchá sauna, ovšem místo teplého vzduchu je vháněn do komory kyslík a barevné světlo. Obojí pak významně působí na metabolismus a detoxikaci organismu.

Reklama

Související články

Revoluční novinka umí vytisknout make-up

Změnilo se už hodně věcí od dob minulých, kdy jsme si o pestrých barvách v kosmetice mohli nechat jen zdát. Jenomže v dnešní době se spousta věcí digitalizuje...

Výběr článků

Načítám