Hlavní obsah

Jaroslav Vydržel: Od punku k čínské astrologii

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl známým představitelem punkového hnutí u nás. Nejen proto, že zpíval v punkové kapele Red Silas. To už je však historie. Jaroslav Vydržel se již několik let intenzívně věnuje tradiční čínské astrologii. Konkrétně Feng Shui, které, jak říká, ve své podstatě velmi ovlivňuje jeho život.

Foto: archív J. Vydržela

Jaroslav Vydržel

Článek

Jak jste se dostal od punku a hraní a zpívání v punkové kapele Red Silas k tradiční čínské astrologii?

Přemýšlel jsem o věcech spojených se životem. V rámci alternativního hnutí existuje určitá odnož, které se říká Straight Edge - odmítají drogy, alkohol a uznávají sex pouze z lásky. V této skupině lidí, které jsem byl součástí, funguje i trochu jiná filozofie než klasická anarchistická. Objevily se tam vlivy východních náboženství, hlavně Harre Kršna. A přes východní náboženství jsem se dostal k Japonsku, které mě začalo zajímat a přes něj k Číně. Skončil jsem s hraním a začal se angažovat v ochraně zvířat.

V momentě, kdy jsem začal pracovat a začal kolotoč: práce - domov, práce - domov, říkal jsem si, že si musím najít něco jiného, aby mě to z toho vytrhlo. Šel jsem okolo knihkupectví a z výlohy na mě zavolala knížka, abych si ji koupil. Byla to první knížka, která u nás vyšla o Feng Shui. Tím jsem se začal o Feng Shui zajímat.

Nejdřív to byl zájem povrchní, ale Feng Shui má v sobě hodně matematiky, vědy, a protože jsem praktický, bylo to pro mě zajímavé. Začal jsem se do toho ponořovat a zjistil jsem, že Feng Shui je lékem a abych mohl léčit, musím umět diagnostikovat. A ta diagnostika je klasický čínský horoskop čtyř pilířů. Ten umí ukázat v jaké fázi člověk je, v jaké fázi je životní síla čchi a od toho se potom odvozují léčebné prostředky Feng Shui.

Byl jste se to učit třeba v Číně?

Nebyl. V současné době v Číně informace o Feng Shui skoro nejsou. Protože po kulturní revoluci většina mistrů utekla přes Hong Kong do jihozápadní Asie, Malajsie, Singapuru. Hodně jich odešlo do Ameriky, někdo do Evropy. Já jsem měl to štěstí, že jsem zažil u nás asi nejznámějšího, nejpovolanějšího mistra – pan Borise Michajlova Brima, se kterým jsem byl na sklonku jeho života. A pak jsem hodně studoval texty ze zahraničí, kdy já třeba dneska čerpám nejvíc od Joey Yapa, Stefana Skinra a Gregory Anga a jejich škol.

Co to vlastně je Feng Shui?

Je to v podstatě soubor pravidel a postupů, která nás učí, jak zharmonizovat prostor a čas tak, aby nám místo, ve kterém žijeme, bylo prospěšné a neškodilo nám. Prapůvod Feng Shui je v pohřebnictví. Na úplném začátku stojí snaha najít vhodné místo pro hrob svého předka tak, aby ho nerušily zemské a nebeské proudy v jeho odpočinku a on mohl zpoza druhé strany příznivě ovlivňovat chod své rodiny.

Umění, které se používalo nejprve pro pohřbívání se zhruba kolem roku 300, 400 před naším letopočtem přeneslo do vojenských strategií, kdy nejznámější mistři Feng Shui té doby byli vojenští stratégové. Někdy kolem roku 600 našeho letopočtu se Feng Shui začalo praktikovat i ve světě živých. Začali se podle toho stavět města, zařizovat domy a upravovat krajina. Dneska se má za to, že Feng Shui je hlavně interiérový detail. Ale to je ta nejmenší část, která tam je.

Foto: archív J. Vydržela

Jaroslav Vydržel

Když přijdete k někomu do bytu, vycítíte, kde je špatná energie?

Mám velkou výhodu, naučil jsem se vnímat čchi a mnohdy ho vidím. Ale nelze analýzu prostoru postavit na pocitu. Sice je to dnešní moderní trend v západní Evropě, říkají tomu intuitivní Feng Shui, ale vlastně za tím skrývají svou neznalost. Lidé mají přečteny tři, čtyři knihy, byli na nějakém kurzu a začínají to praktikovat. Přijdou do prostoru a řeknou: tady si myslím, že by mělo být tohle.

Feng Shui je o velké znalosti. To, co člověk musí znát je prostor, ve kterém se to místo, které takovým způsobem zpracovává, nachází. Analýza začíná objektem. Takže se díváme na prostor dvou až tří kilometrů kolem. Co tam je, co ho ovlivňuje. Díváme se, jak je postaven dům, jak je orientovaný, měříme jeho osu, díváme se na to, který byt v tom domě analyzujeme, protože jednotlivá patra mají svou jednotlivou kvalitu. Pak jdeme do místnosti, bytu a řešíme celek. Je třeba vědět, že věci venku, rozehrávají procesy uvnitř. To se nedá dělat intuitivně. Protože když se špatně vyspím a budu mít špatnou náladu, tak to budu vnímat jinak, než když budu dobře naladěn.

Je to právě ta exaktní část, která je založena na pozorování toku času - to je čínská astrologie a druhá část je pozorování směrových os země. Protože čchi je dech draka, který vyvěrá ze země. Magnetické jádro země vytváří energii, která skrze hory vychází ven a směřuje k vodám. Voda shromažďuje čchi, to je podstatné, ale ve městě vodu zastupuje spousta jiných věcí a podle toho se určuje, jakým způsobem ten dům nabírá svoji energii. Kolem Feng Shui existuje mnoho pověr. Jednou z nich je třeba ta, že učení Feng Shui dovede vše napravit. Ale tak tomu není. Jsou věci, které už napravit nejde, nebo by taková investice byla nesmyslná. Další z nich je, že čchi je všude, ale ani to není pravda. Jsou domy a byty, které čchi nemají.

Vy jste si své nejbližší okolí a svůj život citelně změnil pod učením Feng Shui?

Ve své podstatě to velmi ovlivňuje můj život, protože můj pohled na svět se ať chci, nebo nechci, od toho odvíjí. Jsou věci, které vidím, ať už je to v čase, nebo prostoru a snažím se jim nějakým způsobem přizpůsobit.

Co potřebujete vědět o člověku, kterému sestavujete horoskop nebo pro kterého děláte analýzu prostoru Feng Shui?

Pro analýzu prostoru Feng Shui je potřeba navštívit osobně lokalitu. Analýza se nedá dělat ze zaslaných podkladů. Dále k tomu potřebuji půdorys prostoru a údaje o čase. To znamená, že potřebujeme znát datum narození domu a datum narození jeho obyvatel. Pro čínský horoskop potřebujeme úplné datum narození.

Jenom?

Jenom úplné datum narození. Tradiční čínský horoskop čtyř pilířů vychází z data narození. U nás o tomto umění nevyšla žádná kvalitní knížka. Já ji připravuji. V rámci čínského horoskopu je spousta věcí, které lidé neznají. Obecně asi každý ví, že existuje 12 zvířat a že každý rok vládne nějaké z nich. To, co se objevuje v časopisech, nemá cenu rozebírat. Čínský horoskop má čtyři pilíře - rok, měsíc, den a hodinu. V každém z těch pilířů jsou dva znaky. Jeden pro zvíře a jeden pro jeden z pěti prvků teorie... Ty pilíře představují určitá období života, kdy jednotlivé pilíře vládnou a soubor těchto znaků teprve dává prostor k výkladu. To, co je určující a dominantní je den. Výklad horoskopu je založen na datu narození a na místě.

Čínská astrologie tolik nepočítá s hvězdami, jako západní, která všechno odvozuje od postavení planet. V čínské astrologii jde více méně o určitou rytmologii. Střídání ročních dob, střídání znaků, vytváří dynamickou strukturu a dává nám odpověď na to, kdy k nám přichází štěstí a kdy máme ty bloky zavřené a musíme se víc snažit. Řekne nám, jaké máme silné a jaké slabé stránky. Poradí nám, co máme dělat a kam směřovat.

Co je tedy štěstí?

Štěstí je pocit, který nám dopřává svět, když s ním harmonizujeme, když nám všechno vychází. Můžeme ho cítit ráno, když otevřeme okno a je hezky. Naladění dne, roku, měsíce, je odvislé od určitých energií, které vládnou a my s nimi buď korespondujeme, nebo ne. A to se v té časové ose dá číst. Někdy ráno vstaneme a den běží jak po másle. Jindy se snažíme sebevíc a nedaří se. Když ho na konci zanalyzujeme, tak víme, jestli byl dobrý nebo ne. Je to vlastně jako jízdní řád. Někteří mají strach: já nechci horoskop, protože by mě to ovlivňovalo. To je nesmysl, protože jízdní řád vám ukáže, kdy jede která tramvaj a vy máte potom možnost hospodařit s časem, abyste ji stihla nebo nestihla. O ničem jiném to není.

S čím vším se na vás člověk může obrátit?

Ve své podstatě Feng Shui léčí harmonizaci života. Takže, když v mém životě jsou věci, které jsou netypické - snažím se být dobrý a nevrací se mi to, dějí se mi divné věci, cítím se unavený, vyčerpaný, chybí mi radost, anebo nevím, co se sebou, je nějaký problém ve vašem Feng Shui. Pak lidé mohou přijít a prostřednictvím Feng Shui se dá najít odpověď.

Jsou to problémy v práci, ve vztazích, rodině, finance. I zdravotní část umí Feng Shui ovlivňovat, ale není to lékařství, takže to nemá okamžitý efekt, ale jsou to dlouhodobé věci - rekonvalescence, psychika. Umí ukázat, kdy přijdou období zdravotně komplikovanější. Protože ukazuje souhru, nesouhru energií. Stejné energie, které se objevují v horoskopu a analýzách Feng Shui, jsou i v našem těle. Těch pět základních energií - dřevo, oheň, kov, voda, země - obsahují naše vnitřní orgány. Podle toho můžeme usuzovat, kdy které orgány budou zatížené.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám