Hlavní obsah

Za peníze se dobrý život koupit nedá

Šťastný rodinný život a uspokojující partnerství jsou klíčem k dobrému životu. Podle australských psychologů experimentální výzkumy dokazují, že dobrý život si za peníze koupit skutečně nelze.

Šťastné děti jsou nejen obecně spokojenější, ale také více vydělávají.

Článek

Pokud mají lidé v pokročilém věku vyjmenovat nejpodstatnější hodnoty svých životů, pak nejméně důležité pro ně jsou bohatství, status celebrity či moc.

Naopak nejvyšší hodnocení získávají fungující a uspokojivý vztah, blízké přátelství, dobré manželství, láska a šťastná rodina. A tyto hodnoty dosahují vysokých priorit i u osob mladých, které mezi nimi ještě často uvádějí také úspěchy v kariéře, moc a slávu.

„Skutečný blízký vztah se často vůbec neblíží zábavě, ať je člověk v manželství, vychovává děti nebo musí vycházet s dlouholetými přáteli a kolegy, všechno toto má svá úskalí a zkoušky. Z dlouhodobého hlediska mohou tyto vztahy obsahovat momenty, které nejsou vůbec zábavné, ale stále většina z nás věří, že tyto vztahy jsou tím, co dává životu skutečnou hodnotu. To nám napovídá něco víc o povaze lidské přirozenosti,“ uvedl doktor Gregory Bonn z Monashovy univerzity v Melbourne.

Z jeho studie také vyplynulo, že pro lidi je důležité vychovat děti, které budou jednou úspěšné. Zmoudřet a vést morální život je pro většinu důležitější než být respektován. Nejníže pak mezi hodnotami byly vysoké společenské postavení a sláva či náboženská víra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám