Hlavní obsah

Candáta ocení i ti lidé, kteří ryby nejedí

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Rybu bych si klidně dal, jen kdyby neměla tolik kostí," tvrdí u nás mnoho lidí. Pak doporučujeme sáhnout po candátovi, lahůdce s jemným masem, v němž je jen nepatrně drobných svalových kůstek.

Foto: Petr Engliš

Na trhu se opracovaný candát nabízí s hlavou kvůli jeho tzv. psím zubům, zato bez ostrých ploutví, typických pro čeleď ostnoploutvých, jejímž je největším představitelem.

Článek

Svižná ryba, která se na pultech objevuje v hmotnosti 1,5–3 kilogramy, má tzv. ypsilonek (jemných kostí) opravdu málo, navíc při smažení nebo grilování zkřehnou a často se rozpadnou na padrť.

Pomůže těstíčko

Candáta si považují dokonce i lidé, kteří mají ryby rádi, ale nesnášejí jejich pronikavý pach. Výrazné aroma totiž vychází z tukových rezerv, které mají obyvatelé vodní říše obvykle na hřbetě a na břiše. Candát však patří mezi sladkovodní dravce a živí se plevelnými rybami. Je tedy neustále v pohybu, proto se mu sádlíčko neukládá do zmíněných míst, ale je rozloženo prakticky po celém těle.

A kdo by nezvládl u candáta ani jeho velmi krotkou vůni, ať zkusí obalit rybí filety v těstíčku s příměsí bylinek (ne moc voňavých). Podtrhnou delikátní chuť masa a rybí pach téměř úplně odfiltrují.

Grilovat jen v kůži

Výhoda kulinářských úprav candáta spočívá rovněž v tom, že se dá spotřebovat skoro beze zbytku. Například z čerstvé ryby s hmotností 1 kg zbude po kuchyňském zpracování pouze 100 g nepoužitelného odpadu.

Navíc není nutné tuto rybu zbavovat kůže, dokonce ani pro zvlášť „cimprlich“ konzumenty, protože je velmi jemná a dobře stravitelná. Candát by v ní měl zůstat i při grilování. Jen tak lze zajistit, aby se jeho lupínkující maso nerozpadlo.

„Čerstvá ryba má jen malé šupinky, které stačí oškrábat hranou nože. Při delším skladování ale přisychají ke kůži a pak se jich dá hůř zbavit. Já nejraději filety z candáta zpracovávám s kůží, protože pak při pečení jejich jemná chuť víc vynikne. Může se naopak odstranit při pomalém vaření, tzv. pošírování, aby se zvýraznila delikátnost masa,“ doplňuje Jiří Pospíšil, šéfkuchař pražské restaurace Villa Milada.

A na závěr ještě připomínáme zlaté pravidlo labužníků: Aby měl candát správnou chuť, musí třikrát plavat – ve vodě, na másle a ve víně.

Pár rad do kuchyně:

  • Traduje se, že prý rybu nelze přesolit, ale pro koření to rozhodně neplatí. Opatrnost je nutná právě u candáta. Příliš aromatické koření, například libeček, může totiž jeho chuť zcela zničit. Zato houby (čerstvé i sušené) ji pouze příjemně doplní, aniž by cokoliv z kulinářského charakteru této ryby potlačily.
  • Na okořenění candáta pro grilování doporučují rybáři namíchat si vlastní směs z jemně mletého tymiánu, hřebíčku, nového koření, pepře, zázvoru a sušené nastrouhané kůry z citrónu (poměr 2:1:1:1:1:0,5).
  • Candát pečený venku na ohni je nejchutnější na tvrdém dřevě – buk, dub, habr, jabloň.
  • Nejsilnější vývar se připraví z mletého masa candáta, bílého vína, kořenové zeleniny a bobkového listu. Suroviny se dají do studené vody a velmi pozvolna se vaří.
  • Jako příloha sluší candátovi hlavně brambory a bílé pečivo. Z teplých omáček si skvěle rozumí s holandskou a žampiónovou, ze studených s majonézovými.
  • K candátovi se nejlépe hodí kvalitní bílé víno nebo lehčí pivo. Rozhodně ale zapomeňte na sladké limonády, mošty či džusy, které mu v ústech tzv. berou chuť.
Candát v anglické slanině s tymiánem (4 porce)
400 g candáta (filety), 80 g anglické slaniny, 10 g čerstvého tymiánu, sůl, 60 g másla
Filety posypeme tymiánem, osolíme a zabalíme do plátků slaniny. Rozložíme je na pečicí papír a dáme na 10 minut do trouby při teplotě 180 °C.
Máslo rozpustíme a těsně před podáváním jím přelijeme hotovou rybu.
Tip: Výtečně chutná v trochu nečekaném spojení s bramborovou lepenicí a kysaným zelím.
Candát na másle s hříbkovým kořením (4 porce)
400 g candáta, sušené houby (hříbkové koření), 60 g másla, sůl
Sušené houby utlučeme v hmoždíři, prosypeme jemným sítkem a pak jimi okořeníme candáta.
Rybu osolíme, nakrájíme na řezy, pokapeme rozpuštěným máslem a na pečicím papíru vložíme na 12 minut do trouby při teplotě 160 °C.
Tip: Podáváme s teplým salátem z čočky, karotky, cibule, grilovaných rajčat, vinného octa a olivového oleje.
Smažený candát v sezamové strouhance (4 porce)
400 g candáta, 20 cl rostlinného oleje, 200 g strouhanky, 70 g hladké mouky, 2 vejce, 8 cl mléka, 30 g sezamového semínka, sůl
Strouhanku smícháme se sezamem, vejce rozšleháme s mlékem. Porce candáta osolíme, obalíme v hladké mouce, vejcích a připravené strouhance.
Ryby pozvolna smažíme asi 6 minut při teplotě 165 °C a hotové necháme odkapat na savém papíru.
Tip: Chuťově nevšední kombinaci vytvoří s listovým špenátem ochuceným smetanou, česnekem a cibulí.
Candát se smetanovou omáčkou (4 porce)
400 g candáta, 80 g másla, sůl, bílý pepř, muškátový květ, 40 g mandlí, 30 g anglické slaniny, 20 cl smetany
Porce candáta okořeníme bílým pepřem, muškátovým květem, osolíme, pokapeme přepuštěným máslem a pečeme 5 minut na pánvi.
Slaninu a oloupané mandle nakrájíme na nudličky, posypeme jimi rybu a dopečeme 5 minut v předehřáté troubě (při 180 °C).
Candáta s mandlemi vyjmeme, přidáme smetanu a necháme svařit (zredukovat). Touto omáčkou pak rybu přelijeme a posypeme mandlemi a slaninou.
Tip: Labužníci si omáčku lehce zastříknou citrónovou šťávou.
Candát plněný křehkou zeleninou (4 porce)
400 g candáta, 80 cl vody, sůl, cukr, 7 cl octa, 200 g zeleniny (mrkev, petržel, řapíkatý celer), 50 g cibule, pepř, nové koření, bobkový list, kopr
Zeleninu pokrájíme na nudličky a spolu s vodou, octem, solí i kořením 10 minut povaříme. Pak ji vyjmeme a vývar uschováme.
Candáta rozdělíme šikmým řezem na plátky, naplníme je připravenou zeleninou, osolíme, stočíme a ponoříme do odloženého vývaru. Mírným táhlým varem (do 95 °C) je pak asi 10 minut pošírujeme.
Tip: Rybu podáváme přelitou holandskou omáčkou z másla, žloutků a lososového kaviáru.
Recepty připravil Jiří Pospíšil, šéfkuchař restaurantu Villa Milada v pražské Šárce.

Zelená pro většinu diet

Candát s jemným bílým masem je nejen velmi chutný, ale i nutričně bohatý, zejména jde o vysoký obsah bílkovin. Díky své struktuře jsou dobře stravitelné a pro tělo využitelné. Tuku má tato ryba málo. Je však cenná kvůli složení mastných kyselin.

Správně upravený candát, tedy bez dráždivého koření a přepáleného tuku, může být zpestřením téměř každého dietního stravování. Má proto zelenou u diety šetřící, diabetické i nízkocholesterolové. Neměl by samozřejmě chybět také v jídelníčku lidí, kteří vyznávají zdravý životní trend. Energetická hodnota (100 g): 339 kJ, 18,4 g bílkovin, 0,3 g tuku.

Reklama

Související témata:

Související články

Vegetariánská kuchyně: žij a nech žít

Vegetariánská strava vychází ze zásady Žít a nechat žít. Její vyznavači nejedí některé živočišné potraviny, hlavně maso, sádlo... Tedy produkty, pro něž bylo...

Polévky doplní živiny a pomohou zhubnout

Podle zkušeností ze školních jídelen mnoho malých strávníků pravidelně odmítá polévku. Ve většině rodin dnes totiž tvoří oběd jen hlavní chod, a tak na ni děti...

Výběr článků

Načítám