Hlavní obsah

Vědci často zkoumají naprosté samozřejmosti

Právo, Zdeněk Nevělík

Vědecké objevy mnohdy postrádají překvapivost. Loni například výzkumníci "zjistili", že mužům se líbí ženy s většími prsy nebo že lidé se do práce nijak zvlášť netěší.

Foto: Profimedia.cz

Vědci například "vybádali", že se mužům líbí ženy, které mají větší prsa

Článek

Uplynulý rok přinesl řadu významných vědeckých objevů. Badatelé tak například dokázali vytvořit nervové buňky z kůže nebo zjistili, že lidský genom obsahuje také genetické informace od neandertálců. Jiní vědci ale věnovali energii zkoumáním, jejichž výsledek byl přinejmenším předvídatelný. V žebříčku serveru týdeníku The Week nejzbytečnějších studií roku 2010 se na prvním místě umístila práce profesora Michaela Lynna z Cornellovy univerzity ve státě New York. Jeho tým výzkumem zjistil, že servírky s větším poprsím dostávají od zákazníků vyšší dýško.

„Výše spropitného je také nepřímo úměrná přibývajícímu věku a tělesné váze a přímo úměrná světlovlasosti,“ doplnil „převratnou“ informaci Lynn ve studii Faktory a důsledky ženské přitažlivosti a svůdnosti: realistické testy se servírkami v restauracích.

„Je vždy důležité vědecky prověřit, co je obecně považováno za pravdivé,“ hájil se Lynn. Kolegové však už jeho nadšení nesdíleli.

Dalším podobným studiem na sebe upozornili australští vědci, podle kterých mají muži chuť na sex v každém věku. Výsledky průzkumu ukázaly, že sex je důležitý pro zhruba polovinu mužů ve věku 75 až 95 let. A mnoho z nich si jej přeje více, než se jim ho dostává. „I když se hodně lidí včetně mnoha lékařů domnívá, že sexualita není pro starší osoby nutná, náš výzkum potvrzuje, že ne vždy je to pravda,“ shrnuje studie.

Doping funguje

Badatelé z londýnské City University zase loni na jaře na každoroční konferenci Britské psychologické společnosti oznámili, co každý rodič dávno ví: chlapci si radši hrají s autíčky a dívky s panenkami. „Skutečně nás překvapilo, že chlapci mají jiné preference než děvčata, a to i když jsou velmi malí,“ svěřila dojemné zjištění badatelů stanici BBC vedoucí týmu Sara Amalie O’Toole Thommessenová.

Vědkyně Noola Griffithsová zase na základě výsledků studie K nóbl hudbě patří nóbl šaty: analýza koncertního odívání a fyzického vzhledu hudebních interpretek, které zveřejnila v časopisu Psychologie hudby, uzavřela, že to, co mají zpěvačky na sobě na pódiu, ovlivňuje reakci publika. Zkrátka když Lady Gaga vystoupí oděná jen do průsvitného igelitu, diváky to zaujme více, než kdyby přišla v tričku a džínách.

Desítky sportovců, kteří si v minulosti dopomáhali k lepším výsledkům anaboliky, se opravdu nemýlily: tyto látky skutečně zlepšují fyzický výkon. Zkoumala to studie, kterou si objednala Světová antidopingová agentura. „Dokazuje to i těm největším skeptikům, že nemají pravdu,“ hájil poznatek ředitel organizace.

Šťastnější o víkendu

Velká prsa jsou zárukou nejen vyššího spropitného, ale také toho, že muž ženu jako stopařku raději sveze autem. Podle francouzské studie Velikost prsou a stopařství: terénní průzkum je zhruba o deset procent větší pravděpodobnost, že řidič zastaví stopařce s poprsím velikosti C, tedy s trojkami, než té, která má jen skromná áčka. „Výsledek asi mohl předpovědět každý z nás, ale je pravda, že to muselo být zábavné vědecky ověřit,“ řekl časopisu Psychology Today k práci jeho kolegů profesor Gad Saad z univerzity v Montrealu.

A to „nejlepší“ naposled. Časopis Journal of Social and Clinical Psychology v lednu zveřejnil článek s názvem Víkendy, práce a duševní pohoda: psychologicky nutné uspokojení a dopad víkendových dnů na náladu, vitalitu a fyzické symptomy, který přinesl zcela nečekané zjištění: lidé se cítí nejšťastnější od pátečního večera do nedělního odpoledne, a nejméně šťastní během týdne v práci. „Věda potvrdila samozřejmost,“ shrnul objev časopis Popular Science.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám