Hlavní obsah

Horské sluníčko i solárium dodají energii, ale pro kůži jsou velmi nebezpečné

ČTK, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátké dny a nedostatek světla vezmou energii snad každému. Člověk se cítí často velmi unaveně, podrážděně a po ničem jiném netouží než po tom, co mu alespoň částečně dodá na optimismu. Někteří se tedy vydají do tělocvičen, jiní zvolí příjemnější formu relaxace - solárium či alespoň domácí horské sluníčko, což odborníci považují vůči pokožce za velmi nebezpečné.

Foto: Profimedia.cz

Solária dokáží tělu dodat tolik potřebnou energii, ale také zvyšovat rizika onemocnění rakovinou kůže.

Článek

Škodlivost solárií byla již několika výzkumy přímo prokázána. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny  (IARC) dokonce pobyt v soláriích z hlediska rizika vzniku rakoviny nově zařadila do kategorie nejnebezpečnějších vlivů s názvem „pro člověka karcinogenní“.

ÚV paprsky totiž poškozují kůži a mohou zvýšit riziko zhoubného nádoru - melanomu. A tak touha po "dobití baterek" může být vykoupena mnohem závažnějším problémem a to rakovinou. Proto by lidé měli být na pozoru a solária využívat k tomuto účelu jen naprosto výjimečně.

Především ženy by si měly uvědomit, že na soláriích není nebezpečná jen hrozba rakoviny, ale i mnohem rychlejší stárnutí pokožky. Pravidelným užíváním solária si tak všichni zaděláváme na známky stárnoucí pokožky a hluboké vrásky.

Navíc na soláriích vzniká i závislost - tzv. tanorexie  - [celá zpráva]

Nebezpečné je i horské sluníčko

Možná doma též vlastníte horské sluníčko, které dokáže pokožku dokonale prohřát a též člověku dodat potřebnou dávku energie. Jeho účinky na kůži jsou ale stejně poškozující jako ze solária. Trpí nejen pokožka, ale i oči, pokud je nezakryjeme.

"Pokud navíc čas strávený před horským sluníčkem neodhadneme, můžeme se dočkat spálenin. Výjimkou nejsou pouze začervenání kůže, ale i bolestivé puchýře a hluboké poškození kůže," upozorňují lékaři ze serveru Hojení-ran.cz .

Energii dodá cvičení i masáž

Pokud vám po dlouhodobém zimním počasí chybí energie, pak máte možnost buď vyrazit za sluníčkem do teplých krajů a nebo povzbudit duši alternativní formou jako například sportem, masáží či sexem. I u těchto aktivit se do těla vyplavují tolik potřebné endofriny, které dokáží zlepšit náladu i doslova nabít energií.

Hřejivá mušlí masážVideo: Novinky

Anketa

Použili jste někdy solárium či horské sluníčko pro tzv. dobití baterek?
Ano, moc mi to pomohlo
25,8 %
Ano, ale nepoužíval/a jsem je pravidelně
32,1 %
Ne, nevěděl/a jsem, že to má i tyto účinky
4,5 %
Ne, nedovolil mi to strach z rakoviny
6,2 %
Ne, energii získávám jinými aktivitami
31,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 708 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Stárnutí zastaví kolagenová solária

Vaše kůže už není, co bývala? Přibývá vám vrásek, pokožka ztrácí pružnost a podléhá zubu času? Čas, ten sice zastavit nelze, ale proti stárnutí pleti se...

Výběr článků

Načítám