Hlavní obsah

Jak připravit rajskou pro ty nejmlsnější jazýčky

Novinky, Andrea Zunová

Rajská omáčka v podstatě každého z nás provází už od útlého dětství. Toto oblíbené jídlo přijde k chuti dětem ve školkách, školách i doma. A pokaždé tato omáčka chutná jinak. Někdo má rád její sladkou verzi, někdo naopak. Největšími fanoušky rajské omáčky jsou určitě děti.

Jak připravit lahodnou rajskou omáčkuVideo: Novinky

 
Článek

Jak má vypadat pravá a nešizená rajská omáčka nám ukázal šéfkuchař O2 Arény a kapitán vítězného týmu Gourmet Team Challenge v rámci kuchaře roku 2009/2010 Tomáš Kněž.

Recept, který pro nás šéfkuchař připravil počítá opět se čtyřmi porcemi.

Budeme potřebovat 600 g hovězího masa předního (krk), 100 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g cibule, divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list), 15 g soli.

Na rajskou omáčku pak 50 ml oleje, 70 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g cibule, 120 g rajčatového protlaku, divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list), tymián a celou skořici. Vývar z vařeného masa podle potřeby. Dál pak 60 g másla, 50 g hladké mouky, 20 g perníku na strouhání. A cukr a sůl.

Jak máme postupovat?

Očištěné, zdrezírované hovězí maso uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou, cibulí a divokým kořením. Na oleji si připravíme zeleninovo-cibulový základ, na kterém zarestujeme rajčatový protlak, přidáme divoké koření, tymián a nalámanou skořici. Zalijeme vývarem, který vznikl při vaření hovězího masa. Zahustíme máslovou jíškou a strouhaným perníkem. Provaříme, přecedíme a dochutíme solí a cukrem.

Jako přílohu Tomáš Kněž doporučuje vařené těstoviny. Mnoho z nás si však k rajské omáčce dá s chutí i houskový knedlík. Tak tedy dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Související články

Bramboračka, která překvapí

Bramborová polévka se vaří snad ve všech rodinách. Česká bramboračka je pověstná polévka, většinou hustá, až v ní "stojí lžíce" a velmi chutná. Často se do ní...

Výběr článků

Načítám