Hlavní obsah

Darja Žukovová je víc než jen druhou polovičkou miliardáře Abramoviče

Právo, Lenka Dostálová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při zápasech fotbalového klubu Chelsea často v hledišti po boku Romana Abramoviče (43) sedává tmavovlasá kráska. Další z řad modelek zlatokopek, které si rádi pořizují boháči, když jim odzvonilo mládí, mohl by si říct nezasvěcený pozorovatel. O sedmnáct let mladší Darja Žukovová (26) je ale trochu jiný případ.

Foto: Profimedia.cz

Svému příteli, ruskému oligarchovi Romanu Abramovičovi, Darja v prosinci porodila syna Arona Alexandra

Článek

Dcera ropného magnáta Alexandra Žukova a příslušnice londýnské zlaté mládeže úspěšně studuje, sama podniká a navíc platí za módní ikonu. Ne náhodou ji americký časopis Vogue loni zařadil mezi deset nejlépe oblékaných žen světa.

Většina novinářů se přitom shoduje, že v osobním styku působí tato mladá dáma velice prakticky a střízlivě. Před tím, než vyšel najevo její vztah s Abramovičem, veřejnost o mladé Rusce nevěděla. V „lepších kruzích“ byla ovšem dobře známá – pohybuje se mezi evropskou smetánkou a mezi její známé patří britská návrhářka Stella McCartneyová či potomci monacké princezny Caroline.

Foto: Profimedia.cz

Mezi známé Darji Žukovové patří i britská návrhářka Stella McCartneyová (vlevo)

Darja se sice narodila v Moskvě, ale vyrostla na Západě. Rodiče se brzy rozvedli a matka Jelena se spolu s dcerkou přestěhovala do Kalifornie, kde si budovala kariéru bioložky. Když bylo dívce šestnáct, přišel otec s nabídkou přestěhovat se za ním do Londýna. Darja kývla.

„Člověk se tu cítí jako ve velkoměstě, zároveň je to ale klidnější, rozmanitější a vyzrálejší než New York,“ pochvaluje si Žukovová, která má v Londýně vlastní byt za 1,5 miliónu liber (43 mil. Kč).

S tehdy ženatým Abramovičem se seznámila na večírku v roce 2005, ještě jako přítelkyně prominentního ruského tenisty Marata Safina. Když v roce 2007 miliardář ohlásil rozvod se ženou Irinou, otiskly některé deníky fotografie oligarchy a mladé tmavovlásky při procházce v Paříži.

Pak ale začala média opakovaně spekulovat, že vztah naráží na různá úskalí. Jako zvlášť citlivé téma se objevil příslib svatby – když už měla být na spadnutí, sešlo z ní, prý kvůli finanční krizi, což Darju ovšem značně rozladilo. V srpnu ale pár vytřel zrak všem pochybovačům – oznámil, že Žukovová čeká dítě. Syn Aaron Alexander se narodil počátkem prosince, pro Abramoviče je to už šestý potomek.

Co se děje v Garáži

Milionářská dcerka se s úspěchem etabluje i jako mecenáška. V září loňského roku otevřela v Moskvě největší ruskou výstavu moderního umění. Pro svůj projekt vybrala avantgardní budovu postavenou ve 20. letech podle návrhu architektů Konstantina Melnikova a Vladimira Šuchova jako garáž pro autobusy, které tehdy ruská metropole zaváděla. Odtud pochází i jméno centra – Garáž.

Na skoro hektarové kryté ploše hal Žukovová kromě aktuálních výstav plánuje i představení a přednášky a chce tak pomoci rozvoji moderního umění ve své zemi. „Moskevská veřejnost potřebuje uvést do světa moderního umění a taková výstava představuje ten nejlepší odrazový můstek,“ vysvětluje Žukovová, která je přitom v této oblasti jen dobře poučeným laikem.

„Myslím, že nemusím o umění vědět všechno. Hodně cestuji a vždycky všude navštěvuji výstavy,“ odmítá ale skeptiky.

Foto: Profimedia.cz

Darja Žukovová v září otevřela v Moskvě Garáž - největší ruskou výstavní síň moderního umění.Přesvědčila i francouzského miliardáře a sběratele Francoise Pinaulta, aby centru Garáž zapůjčil přes třicet děl.

Garáž zahájila činnost výstavou ruského umělce Ilji Kabakova. Žukovové se podařilo přesvědčit francouzského miliardáře a jednoho z nejvýznamnějších sběratelů Francoise Pinaulta, který centru půjčil přes třicet děl ze své kolekce.

Do projektu vtáhla i Abramoviče, jinak druhého nejbohatšího muže Ruska. „Zpočátku s námi měla spolupracovat jen na zajištění prostor. Pak ale dostala větší roli a zapojil se do toho i Roman, který nás sponzoruje,“ vysvětluje Kabakovova žena Emilija. Na tom, že bez Darji by Abramovič sotva našel takové zalíbení v moderním umění, se ostatně shoduje většina pozorovatelů.

Pro svoji přítelkyni je zřejmě ochoten udělat, co jí na očích vidí. Když při slavnostním otevření Garáže zazpívala britská hvězda Amy Winehouseová, šuškalo se, že si za to řekla o milión liber honoráře.

Ležérní styl místo luxusního nevkusu

Žukovová se výrazně liší od typické představy o paničce po boku ruského zbohatlíka – nelibuje si v okázale přezdobeném, nevkusném luxusu, naopak vyznává prostší, ležérní styl. „Rusky rády vypadají žensky, i když je venku minus deset a sněží. Pro mě je ale na prvním místě komfort,“ přiznala v rozhovoru pro britský list The Guardian.

Se svou kamarádkou z dětství, dcerou hongkongského miliardáře Christinou Tang, založila módní značku Kova & T. „Nikdy jsem nestála o to, být součástí módního průmyslu. Pak jsem jednou nemohla najít džíny, které by mi vyhovovaly, jindy jsem zase nemohla sehnat jednoduché bílé tričko přesně podle svého gusta, a tak dále,“ popisuje.

Nyní vlastní několik desítek obchodů po celém světě a mezi spokojené zákaznice patří například herečka Drew Barrymoreová nebo modelka Kate Mossová.

„Ruské dívenky mají nový vzor,“ shrnula Darjin vzestup jedna z jejích kamarádek. „Až vyrostou, chtějí být jako ona. Dokáže být tak zapálená, a přitom zůstává nad věcí. Navíc má svou řadu oblečení, přátele z blyštivého světa horních deseti tisíc, vlastní galerii – a ještě ke všemu chodí se superboháčem.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám