Hlavní obsah

Nepodceňujte přípravu na grilování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už budete grilovat na zahradě u domu, na balkoně nebo někde v parku – vše začíná v kuchyni! Připravíte si tu veškeré přílohy, dressingy a saláty, naložíte maso, dáte chladit nápoje – a v neposlední řadě tu naplánujete, co všechno musíte na vaši grilovací party nakoupit.

Článek

V každém případě je s přípravami třeba začít dostatečně včas, abyste nebyli uhonění a z celé party nakonec neměli nic. Vždyť grilování je především o relaxaci a zábavě a ne o stresu z případných nedostatků.

Při výběru grilovaných pochoutek se fantazii meze nekladou – ovoce, ryby, zelenina i ovoce. Je však třeba myslet na to, že přece jen některé ryby a maso až tak vhodné ke grilování nejsou – jedná se zvláště o ryby nakládané v kyselých marinádách a uzená masa.

Velmi zdravá je i lehce ogrilovaná zelenina, která obsahuje mnoho vitaminů. Zeleninu připravujte na mističkách a táckách z alobalu, jinak postrácí všechny cenné látky. Výhodná je také příprava v přídavné wok-pánvičce, která už bývá součástí samotné grilovací soupravy. Maso i zeleninu na ní můžete připravit téměř bez tuku.

Ke grilování patří i sladká tečka

Na konci vaší gril party přijde určitě každému k chuti sladká tečka. I ta může být zdravá – stačí nakrájet na kousky ananas, banány a jablka, pokapat marinádou z rozehřátého jogurtového másla a medu, napíchnout na špejli a pět až deset minut grilovat na hliníkové mističce – a skvělá ovocná dobrota je na světě.

Pokud plánujete, že se zahradní party zúčastní i „mrňouskové“, můžete jim připravit originální „americkou dobrotu“: Na grilovací jehlu napíchněte střídavě ovoce a pěnové bonbony Marshmallows a nechte krátce ogrilovat ze všech stran – úspěch je zaručený.

Pozor na spálené kousky

V žádném případě by připravované jídlo na grilu, nemělo být černé - spálené. Vašemu zdraví sice prospěje, když necháte maso či grilovací klobásky na roštu spíš o trochu déle, než abyste pak pojídali pokrm nedopečený, ale všeho moc škodí.

Jednotlivé kousky na rošt tedy pokládejte v okamžiku, až budou uhlíky žhavé – maso se pak lépe propeče a bude krásně zlatavé. Nežádoucímu zčernání zamezíte také správným nastavením výšky roštu nad uhlíky – nejméně 10 cm. Zároveň je dobré dbát na to, aby nebyly uhlíky pod celou jeho plochou – jeli část pokrmů hotová dříve než ostatní, přesuneme je na chladnější místo, kde zůstanou teplé do doby, než se dodělá zbytek.

Snažte se také, aby z pokrmů zbytečně neodkapával na uhlí přebytečný tuk. A pokud raději sázíte na jistotu, můžete při grilování na rošt položit ještě hliníkový tác či mističky, které přímému kontaktu s otevřeným ohněm stoprocentně zabrání.

Grilovací náčiní a praktičtí pomocníci
Prkénko na krájení s odtokovou drážkou a ostrý nůž na krájení
Štětec na průběžné potírání olejem grilovacího roštu i samotných pokrmů při grilování
Na pokládání pokrmů a jejich obracení na grilu se určitě budou hodit kleště a obracečky s dlouhou rukojetí. Aby kvůli vpichům vidličkou do masa nebo zeleniny nevytekla spousta báječné šťávy a pokrm pak nebyl vysušený…
Žáruvzdorné grilovací rukavice vás ochrání před příliš vysokou teplotou sálající z grilu a tedy popálením – ne ojedinělé a úplně zbytečné nepříjemnosti spojené s grilováním
Připravte si dostatečné množství alobalu – citlivější potraviny do něj můžete zavinout, nebo si připravit mističky, v kterých budete připravovat na drobněji nakrájenou zeleninu. Do takovýchto praktických vlastnoručně vyrobených nádobek budete moci zeleninu zakapat i marinádou, bylinkovým máslem nebo poklást sýrem. A jednotlivé porce se v nich budou dobře servírovat.
Nejrůznější šašliky a špízy vám výrazně ulehčí práci s drobnými kousky zeleniny i masa, které mohou při zbrklejším pohybu roštem propadnout. Pokud nebudete používat kovové jehly, ale obyčejné špejle, namočte je asi na hodinu do vody – nebudou se pálit.
Ohnivzdorný kartáč (nejlépe kovový) s dlouhou rukojetí výrazně ulehčí čištění roštu již v průběhu grilování. Připálené zbytky z předchozí „várky“ se nebudou lepit na další grilovaný pokrm. Pokud navíc budeme rošt opravdu pravidelně kartáčovat – tedy během grilování a krátce po něm, nebudeme muset používat čisticí prostředky, které ničí příjemné aroma grilu a tedy i grilovaných jídel.
Láhev s rozprašovačem rychle a efektivně zažehná případné nekontrolovatelné vzplanutí. Jeho hrozba je vzhledem k používání moderních a notně bezpečných grilů již téměř nulová, ale dobré je být na všechno připraven…

Štiplavý dým dokáže během grilování pěkně potrápit. Můžeme jej však příjemně provonět. Vyberte si jeden druh bylinek – skvěle se hodí tymián, bobkový list, rozmarýn, oregano nebo majoránka – namočte čerstvé lístky do vody a vhoďte je do ohně před začátkem grilování…

Grilování přímo na roštu

Pokrm je při přímém grilování vystaven žáru jen z jedné strany – zespodu. Tímto způsobem přípravy uchováme v pokrmu jeho přírodní šťávu a dosáhneme charakteristického vzhledu opečeného masa. Často se stává, že teplota grilovacího roštu je příliš vysoká a je třeba pokrm i několikrát v průběhu tepelné úpravy obrátit. Problémem v takovém případě může být v tom, že na roštu pak stačí pokrm nechat jen o pár vteřin déle a jídlo spálíme.

Zvláště náchylné jsou pokrmy, k jejichž úpravě byla použita mletá paprika nebo bylinky (obojí připálením zhořkne). Nezřídka se také stane, že z pokrmů vytéká na dřevěné uhlí přebytečný tuk, který dokáže způsobit štiplavý dým a gril party rázem promění v „tanec“ hostů prchajících před nepříjemným kouřem.

Jak tomu zabránit? Snadno – přímým způsobem grilovat pokrmy s nízkým obsahem tuku, jako je drůbež či ryby. Tímto způsobem ovšem lze připravit také hamburgery, zeleninu nebo špízy.

Grilování ze všech stran

U nepřímého způsobu grilování dochází k tepelné úpravě ze všech stran – díky přídavnému poklopu, kdy spodní část grilu a víko odrážejí stoupající vzduch a pokrm se peče ze všech stran, aniž je budete muset každou chvíli obracet a bát se, že spálíte pokrm nebo sobě prsty. Skvěle je tak ochráněna i bylinková či kořenící směs na povrchu pokrmu, která neztratí své aroma a naopak mu propůjčí výjimečnou chuť.

Podle preofesionálních kuchařů tepelná úprava nepřímým grilováním také umožňuje správné propečení i větší kusů masa – až kolem 1 kilogramu, které by při přímém grilování bylo na povrchu zaručeně spálené, ale uvnitř nedopečené.

Reklama

Související témata:

Související články

Grilování s rozmarýnem je méně karcinogenní

Léto je jako stvořené pro grilování a opékání na zahradách a terasách. Letní lahůdky však v sobě mohou skrývat karcinogeny, které v masitých pokrmech vznikají...

Marinované maso pomáhá redukovat cholesterol

Vědci z tchajwanské Fu Jen University zjistili, že marináda dokáže výrazně redukovat nezdravý cholesterol, který vzniká při vaření. Doporučují proto maso před...

Léto s grilem

Zatímco naši předkové přenesli ohniště z přírody do domu, my se opět vracíme k přípravě pokrmů na otevřeném ohni. Spojujeme tak příjemný pobyt v přírodě...

Výběr článků

Načítám