Hlavní obsah

Mít hodně dětí nemusí být tak finančně náročné

Novinky, Filip Šára

Pořídit si víc než jedno dítě není tak nákladné, jak mnozí očekávají, píše The Telegraph. Sourozenci ale mohou mít ze sebe navzájem nemalý užitek. Mnoho lidí má jen jedno dítě - s ohledem na bydlení, nákladnou péči, malé příspěvky a budování vlastní kariéry. Dojem, že by více dětí nezvládli, ale může pramenit z pouhé neinformovanosti.

Foto: Profimedia.cz

Když je hodně dětí, rodiče nemusí tak investovat do jejich hraní a volnočasových aktivit.

Článek

Na výhodu velkého počtu potomků se zahledíme pohledem rodiny se čtyřmi a více dětmi. Začneme s hračkami a oblečením. Mnohé věci, a u hraček to platí dvojnásob, kupujeme vlastně jen pro jedno dítě, poté se to dostanou k dalšímu. Totéž platí i u většiny vybavení bytu - děti se prostřídají. Průměrné náklady na jedno dítě, i co se týká spotřeby vody či vytápění, se s každým dalším značně snižují.

Spolu si hrají, o sebe se starají

Tím, že si spolu hrají a navzájem se zabavují, šetří i náš čas. Pro ilustraci se hodí připomenout slova známého švédského filmového herce Stellana Skarsgårda, který najednou vychovával šest sourozenců. Tvrdil, že není žádný náboženský fanatik, ale že tolik dětí má zkrátka proto, aby se o sebe tehdy i v budoucnu mohly postarat.

Když je hodně dětí, rodiče nemusí tak investovat do jejich hraní a volnočasových aktivit, pro ratolesti je neustálá interakce přínosná, o to snadněji si pak zvykají na školku i školu, kde jsou obklopení ještě rozmanitějšími individualitami. K tomu lze ještě připočítat všemožné sourozenecké slevy.

Lepší zdraví, lepší chování

Největším kladem takto širokých rodin je prokazatelný blahodárný vliv na zdravý vývoj potomstva. Posílený imunitní systém chrání před menšími formami onemocnění, např. sennou rýmou či různými ekzémy. Vyrůstání společně s bratry a sestrami může bránit před alergií na potraviny, později dokonce před roztroušenou sklerózou nebo některými druhy rakoviny.

Dětství mezi sourozenci snižuje riziko obezity a depresí, podporuje lepší duševní zdraví. Zde jsou ovšem podmínkou dobré vztahy. S tím souvisí nesmírně důležitý aspekt jménem solidarita. Sourozenectví nemá být vyhrazeno jen dětství a dospívání, měl by to být „svazek” na celý život. S případným rozvodem či později smrtí rodičů se tak jejich děti dohromady mohou vyrovnat lépe, stejně tak je větší pravděpodobnost, že se o své rodiče ve stáří lépe postarají.

Děti s několika sourozenci bývají jednak šikovnější (manuálně i jazykově), jednak mívají vyšší emoční inteligenci, bývají trpělivější - umí čekat, než na ně s něčím přijde řada. Rodiče se spoustou dětí také nemívají nutkání vynakládat značné prostředky a takřka násilím neúměrně tlačit vybrané dítě k potenciálním hvězdným výšinám, ať už ve sportu nebo kdekoli jinde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám