Hlavní obsah

Kojené děti více pláčou, ale ne z hladu, jak tvrdí mnozí lékaři

Kojené děti jsou rozmrzelejší a pláčou častěji než děti živené sušeným mlékem. Přestože mnozí lékaři tvrdí, že je to z důvodu hladu a tedy nedostatečně výživného mateřského mléka, vědci tento názor vyvracejí.

Foto: Profimedia.cz

Mateřské mléko je pro dítě stále to nejlepší, co mu matka může dát.

Článek

Britská rada pro lékařský výzkum zjistila, že ačkoli většina matek v Británii začne své dítě kojit, třetina s tím po několika měsících skončí. Přitom ministerstvo zdravotnictví doporučuje mateřské mléko jako jediný příjem potravy do půl roku dítěte.

Hlavním důvodem, proč matky kojení ukončí, je přesvědčení, že samotné mateřské mléko dítěti nestačí, čemuž prý nasvědčuje neklid dítěte.

Rada ale tvrdí, že tato rozmrzelost je normální, že je to způsob, jímž dítě dává matce najevo svou potřebu, a že není třeba se kvůli tomu zneklidňovat. Pláč je také často spíše projevem únavy, ne hladu.

Děti spokojené jsou mnohdy překrmené

Děti krmené z lahve se jeví ve srovnání s dětmi kojenými spokojenější, ale podle vědců jsou spíš překrmené, a nabývají na váze příliš rychle. "Naše poznatky odpovídají těm, které se týkají i jiných životních období - jídlo lidi uklidňuje," řekl Ken Ong, který výzkum vedl.

Studie srovnala údaje získané od více než 300 matek. Měly popsat chování svých dětí a sdělit, jakým způsobem bylo dítě vyživováno. Pouze mateřským mlékem bylo v této studii živeno 137 dětí, pouze umělou výživou pak 88 dětí. 91 dostávalo stravu smíšenou. Většina kojících matek děti popsala jako temperamentnější a plačtivé.

"V této společnosti, v níž normou je krmení z lahve a v níž rodiče nejsou s kojením moc obeznámeni, může být zkušenost s kojením stresující a náročná pro matky i děti. Bylo by zajímavé srovnat výsledek se zeměmi, kde je kojení běžné. Často od matek slýcháme, že jakmile se jednou kojení osvědčí a dítě i ony si zvyknou, je to hračka," řekla Rosie Doddsová z národní porodnické nadace.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak omezit děti v jídle, aby netrpěly hlady

Zatímco chudé rozvojové země trápí hladomor, západní společnost řeší opačný problém. Počet obézních se neustále zvyšuje nejen mezi dospělými, ale už i mezi...

Slavné matky, které se za kojení nestydí

Kojení je pro miminko tím nejlepším startem do života. I v dnešní době, kdy se za kojení ženy stydět nemusí, existují dámy, které se ho straní. Naproti tomu...

Výběr článků

Načítám