Hlavní obsah

Domácí porod je nejrizikovější u prvorodiček, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Stále roste počet žen, jež se rozhodnou rodit doma. Podle lékařů je to ale velmi nezodpovědný a rizikový počin, zejména pro prvorodičky, což potvrzuje i nejnovější vědecká studie. U žen, které rodí podruhé či potřetí, je porod doma a v porodnici, co se týče rizika komplikací, srovnatelný. Studii, do níž bylo zařazeno 65 000 Britek, zveřejnil časopis British Medical Journal.

Foto: Profimedia.cz

Komplikace při porodu, včetně úmrtí dítěte, se u prvorodiček nejčastěji vyskytují při domácích porodech.

Článek

Lékaři do studie zařadili pouze zdravé ženy s normálním průběhem těhotenství. Konstatují přitom, že celkově jsou porody v Británii velmi bezpečné - zdravotní komplikace jakéhokoli druhu hrozí jen jednomu procentu čerstvě narozených dětí.

Problémy, včetně úmrtí dítěte, se u prvorodiček nejčastěji vyskytují při domácích porodech - tam se komplikace objevují v 9,3 procentech případů. Nejlepší výsledky mají v tomto ohledu porodní domy, kde má komplikace 4,5 procenta rodiček, v nemocnici hrozí dítěti nebezpečí při 5,3 procentech porodů.

Podle profesora Petera Brocklehursta, který tým výzkumníků vedl, je významný hlavně fakt, zda žena rodí poprvé anebo jde už o druhé či třetí dítě. U matek, které už jednu porodní zkušenost mají za sebou, se totiž veškeré rozdíly smazávají a stejné procento komplikací jim hrozí bez ohledu na to, kde se rozhodnou rodit. Porody v nemocnicích, porodních domech i doma jsou proto pro druhorodičky stejně bezpečné.

Při druhých porodech se také snižuje procento matek, které se v průběhu domácího porodu raději rozhodnou přesunout do porodnice. Zatímco prvorodičky při domácích porodech změní názor ve 45 procentech případů, u druhých porodů už opouští domácí prostředí jen 12 procent žen.

Řešením mohou být porodní domy

Podle Mary Newburnové z Národní porodnické asociace (National Childbirth Trust) by výsledky studie měly vést k tomu, aby vznikalo více porodnických zařízení vedených asistentkami mimo porodnice. To podporují i gynekologové, ale pouze v případě, že půjde o porodní domy v rámci nemocnic, kde by bylo možné rodičce v případě komplikací okamžitě poskytnout odbornou lékařskou péči.

V Británii se zhruba 90 procent porodů odehrává v porodnicích, tři procenta žen rodí doma.

Reklama

Související témata:

Související články

Domácí porody - téma jako rozbuška

Domácí porody. Téma, které již dlouhou dobu rozděluje naši společnost na dva nesmiřitelné tábory. Zastánci poukazují na nepřerušené pouto mezi matkou a dítětem...

Výběr článků

Načítám