Hlavní obsah

Britky si budou moci vybrat mezi přirozeným porodem a císařem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strach z bolesti či kosmetické důvody nejčastěji vedou budoucí matky k tomu, že si přejí raději rodit císařským řezem. Lékaři se doposud k této variantě klonili, jen když pro ni existovaly vážné zdravotní důvody. V Británii ale teď budou mít ženy možnost svobodné volby. Zdravotnický systém jim umožní rodit císařským řezem, i když to není nezbytné.

Foto: archiv, Právo

O tom, jak přijde na svět jejich potomek, se teď budou moci Britky rozhodnout samy.

Článek

Císařským řezem tak budou moci přivést na svět dítě i ženy, které by klidně mohly rodit přirozenou cestou. V minulosti mnohé nastávající matky v obavě z důsledků či bolesti přirozeného porodu přesvědčovaly lékaře, aby jim umožnili rodit císařským řezem i navzdory neexistujícím zdravotním důvodům. Touto cestou přichází v Británii na svět asi čtvrtina dětí.

Nová směrnice byla zveřejněna v Británii na začátku listopadu, píše server Daily Mail. Ruku v ruce s ní jde výzva směřovaná k žadatelkám o císařský porod, aby své rozhodnutí konzultovaly s lékařem a porodními asistentkami. Pokud se přesto rozhodnou pro operaci, bude jim povolena jen jednou.

"Je to obrovský rozvoj," říká porodník a poradce Bryan Beattie. "Před deseti či patnácti lety bych s tím nesouhlasil, ale císařský řez je dnes mnohem bezpečnější," tvrdí Beattie. "Musíme teď brát mateřskou volbu jako součást rozhodovacího procesu," dodal.

Císař je dražší

Porodníci, kteří nebudou chtít císařský řez bez vážných zdravotních příčin provést, budou zastoupeni kolegy, kteří operaci rádi uskuteční.

Někteří lékaři mají také strach z nákladů - císařský řez je asi o 800 liber (cca o 20 tisíc korun) dražší než přirozený porod. Britští zdravotní ekonomové spočítali, že kdyby se počet císařských řezů snížil o jedno procento, ušetřilo by to britskému zdravotnictví téměř šest miliónů liber ročně.

Změnu podporují skupiny, které pomáhají ženám, jež byly zraněny při přirozeném porodu. "Rizika císařského porodu jsou nyní mnohem nestranněji prezentována než dříve," říká Maureen Treadwellová z Birth Trauma Association.

Proti novému kroku se naopak postaví mnoho porodních asistentek a zastánců přirozeného porodu. Cathy Warwicková, profesorka ze školy porodních asistentek Royal College už se vyjádřila, že porod císařským řezem z nezdravotních důvodů je "nevhodný".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám