Hlavní obsah

Podívejte se, jak zachránit miminko. Jednou se vám to může hodit

Novinky, Veronika Hušková

Miminka vypadají velmi křehce a zranitelně, a tak mají mnozí strach se jich vůbec dotknout, aby jim neublížili. Jenže nikdy nevíte, kdy budete jediní, kdo může malému dítěti pomoci. Ať už jej dostanete na hlídání a děcku zaskočí mléko, nebo zastavíte u nehody a objevíte miminko v bezvědomí. Jak v takových případech poskytnout první pomoc, Novinkám ukázal Marek Hylebrant ze Záchranné služby Středočeského kraje.

Foto: Profimedia.cz

Miminka jsou křehká, a když se jim něco stane, je třeba reagovat rychle.

Článek

Stres, že se miminku něco přihodí, zažívají často i samy maminky poté, co si přivezou křehounký uzlíček z porodnice domů a ještě to s ním tolik neumí. Bojí se, že miminku zaskočí při kojení, nešťastnou náhodou spadne z pultu nebo se třeba při koupání naloká vody. Dalším velkým strašákem je pak pro ně tzv. syndrom náhlého úmrtí, který postihuje děti ve spánku.

Marek Hylebrant uklidňuje, že podobných úrazů se naštěstí u nás nestává mnoho. Pokud se ale stanou, pak je nejčastějším důvodem nepozornost. I úplně malé miminko se totiž může například překulit a spadnout z přebalovacího pultu, od něhož si maminka odběhla. I když ale budete mít dítě pořád na očích, může se něco stát, tvrdí Hylebrant. Proto je nejlepší se dobře na podobnou situaci připravit.

Co dělat, když se miminko dusí

Co s miminkem, když se dáví?Video: Novinky

K dušení miminka může dojít prakticky kdykoliv. Může mu zaskočit mléko při kojení, nebo může například vdechnout zvratky. V prvé řadě je potřeba okamžitě z miminka tekutinu či pevné těleso dostat.

Varianta 1: Dítě chytněte jednou rukou pod zády, druhou zafixujte hlavičku a překlopte na předloktí. Manévr uvidíte na videu.
Když je hlava dítěte níže než tělíčko, plochou dlaní několikrát přiměřeně udeřte mezi lopatky. Tekutina vyteče ven.
Varianta 2: Dítě položte na předloktí a druhou rukou stlačujte hrudník prsty či hranou dlaně (dle velikosti miminka). Tím pomáháte vyfoukat z plic vzduch, který pomůže uvolnit tekutinu či těleso z dýchacích cest.

Prevencí dušení dítěte je podle Marka Hylebranta mírně zvýšená poloha hlavy, nepřikrývat peřinou. Ideální je podle něj mírně podložit postýlku v oblasti hlavy. Miminko by nemělo spát na bříšku. Syndrom náhlého úmrtí dítěte podle záchranáře velmi často nastal právě u dětí, které spaly na bříšku.

První pomoc miminku v bezvědomí - resuscitace

První pomoc miminku - Jak provést resuscitaci?Video: Novinky

1. Zjistěte, zda je dítě opravdu v bezvědomí. Snažte se s ním jemně zatřepat, mluvit na něj a ověřit, zda reaguje na podněty.
2. Zjistěte, zda dýchá. Pokud se neprobouzí, je nutné okamžitě zjistit, zda dýchá. To lze velmi dobře zjistit prohlédnutím hrudníčku či přiložením tváře před ústa. Důležitým signifikátorem je i barva, pokud dítě nedýchá, začíná modrat.
3. Pokud dítě nedýchá, velice rychle zkontrolujte, zda nemá něco v ústech. Pokud ano, provedeme manévr jako při dušení. Je nutné ale co nejvíc zkrátit dobu k samotné resuscitaci!
4. Hned na to provedete pět úvodních vdechů do úst a současně do nosu. Vdechnete zhruba obsah tváře.
5. Pokud se dítě nerozdýchá, kombinujte tři stlačení hrudníku a jeden vdech. Masírujeme dvěma prsty na spojnici bradavek třikrát v rychlosti zhruba 120 kompresí /min., do hloubky 1,5 - 2,5 centimetru (tam, kam jde stlačit). Pak vdechneme obsah tváře. Stále opakujeme.

Resuscitace je psychicky velmi náročná záležitost, natož když se jedná o miminko. "Pro každého záchranáře je resuscitace dítěte psychicky mnohem náročnější než u dospělých osob. U dětí se vždycky trošičku bojíme," přiznává Hylebrant. Je tedy jasné, že pokud má první pomoc miminku poskytnout neproškolený člověk nebo hysterický rodič, bude to pro ně jednou tak velký nápor na psychiku.

Je možné, že si ve vyhrocené situaci na postup záchrany nevzpomenete. V takovém případě Marek Hylebrant radí nebát se a okamžitě začít dělat alespoň něco: "Znamená to zahájit alespoň nějakou masáž srdce, stlačovat hrudníček, občas do dítěte vdechnout," radí. Poté zavolat záchranku a operátorka vás dále navede.

První pomoc při pádu a zlomeninách

První pomoc miminku - Co dělat, když spadne?Video: Novinky

Miminka jsou nevypočitatelná, i když celý den leží klidně, mohou se zničehonic překulit. Tak asi nejčastěji vznikají pády.

1. Pokud dítě spadne, zkontrolujte, jestli reaguje a není v bezvědomí.
2. Zkontrolujte rozsah zranění.
3. Zavolejte záchrannou službu. V nemocnici odhalí, zda dítě nemá otřes mozku či zlomeninu lebky.
3. Pokud dojde ke zlomenině končetiny - je v nepřirozené poloze (viz. video), v žádném případě s ní nehýbejte a nerovnejte do původní polohy. Snažte se dítě udržet v klidu do doby, než přijede záchranka.

Reklama

Související témata:

Související články

Jen 15 procent otců se stará o nemocné děti

Většina českých otců (54 procent) se nejvíce se svými dětmi angažuje při zajišťování rodinné dovolené nebo při organizování volnočasových aktivit svých dětí....

Plod má paměť i vlohy k depresi

Lidský plod je už před narozením schopen reagovat na zvuky a rozlišovat je. Je to logické, protože tlukot srdce nebo zpracovávání potravy v matčiných...

Výběr článků

Načítám