Hlavní obsah

Kurzy létání miminek mohou dětem vážně ublížit, tvrdí lékaři

Novinky, Andrea Zunová

V podstatě všechny maminky se snaží svým dětem dopřát jen to nejlepší. Věnují se jim doma, vymýšlejí společné aktivity, chodí s nimi do kroužků, kterých je na výběr opravdu mnoho. Od angličtiny pro kojence, po plavání, či cvičení. Ne všechny kroužky jsou však dětem prospěšné.

Článek

Od chvíle, kdy se dítě narodí, je rodičům lékaři i knihami vštěpováno, že malý tvoreček touží po pocitu lásky a bezpečí. Ten však v kurzu nazvaném Létání miminek pravděpodobně nezažívá. Některé maminky i jeho propagátorky jsou přesvědčeny o jeho účinnosti a bezpečnosti, lékaři jsou však důrazně proti.

Kurzy létání miminek spočívají v tom, že matky se svými dětmi točí ve vzduchu, otáčejí je a různě jimi kroutí. Podle propagátorky Blanky Kolářové - Sudíkové, která jeden z kurzů vede, toto cvičení dětem pomáhá při různých obtížích, např. při kolikách, nebo hyperaktivitě.

Kurzy mají rodičům pomoci utužit jejich vztah s dítětem. Že při nich děti pláčou lektorka připisuje tomu, že s nimi tuto techniku rodiče dělají poprvé a potomci z nich cítí nejistotu. Dodává, že se děti při létání mnohem častěji smějí, pláč je způsoben jen tím, že techniku neznají.

"Za tu dobu, co provozujeme „Létání miminek“ v České republice, jsme takto cvičili hrubým odhadem s 1500 dětmi, které prošly a procházejí dennodenně tímto kurzem spolu se svými rodiči a doposud nemáme jedinou zprávu o tom, že by se kterémukoliv z dětí přihodilo následkem „Létání miminek“ jakékoliv zranění či úraz," říká lektorka.

Pediatři jsou zděšeni

Dětští lékaři však s touto technikou zásadně nesouhlasí a varují, že tato cvičení mohou mít pro děti vážné důsledky. Lékařka Naďa Kočnarová řekla Novinkám, že ne všichni pediatři mají o těchto kurzech povědomí. Maminky, které v této moderní době chtějí pro děti to nejlepší, proto mohou naletět na nesmyslné rady lektorů.

Zdůraznila, že při "opakovaném prudkém zatřesení, prudkých pohybech celého těla a zvláště hlavičky, která u nejmenších kojenců není ještě pevně držena svaly, může velice snadno dojít k poranění krčních obratlů eventuálně i míchy". Velmi často může takové "cvičení" způsobit nitrolební krvácení do mozkových plen, ale dokonce i do kůry mozkové.

"Při představě, že v mozkové kůře se nachází korové centrum zrakové, sluchové, kožní citlivosti, chuťové, motorické, centrum řeči, které může být poškozeno krvácením s následnými, byť i léčitelnými komplikacemi, nerozumím tomu proč své dítě vystavovat tak vysokému riziku," řekla Kočnarová. Jako další komplikaci způsobenou cvičením pak uvádí ještě poúrazovou epilepsii.

Syndrom je velmi těžké diagnostikovat, ale jedná se o ubližování dětem třesením. Lékaři většinou říkají, že takto postižené dítě pláče, má potíže s dýcháním, záchvaty, zvrací, nebo se dusí. Odůvodnění a obrana toho, kdo o dítě pečuje, je pak většinou tvrzení, že "jím jen trošku zatřásl". Hrubým uchopením pak bývá dítěti často způsobeno zranění míchy či zlomená žebra. Syndrom má i lehčí formy, proto se jej lékařům nedaří vždy přesně specifikovat. Pokud otřesy pokračují, hrozí dítěti vážné následky.

O kurzy létání miminek se již zajímá i policie. Před časem řekl mluvčí Policejního prezidia Jaroslav Ibehej České televizi, která na případ upozornila, že policie bude "prověřovat, zda nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu" .

Přečtěte si také: Crohnovy choroby je u nás stále více. Může za to mléko?
Je mléko od krav napadených paratuberkulótou skotu příčinou vzniku Crohnovy choroby? Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám