Hlavní obsah

Dítě se může otrávit i doma. Jak tomu zabránit?

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti úrazu se snažíme doma své děti chránit všemožnými způsoby. Zaslepujeme elektrické zásuvky, máme pojistky proti otevření dveří a oken, nebo oblepujeme ostré hrany nábytku. Přesto může být náš potomek vystaven jinému nebezpečí. Zdánlivě neškodné věci, které denně doma používáme - např. kosmetické přípravky, nebo zkrášlující rostliny, představují pro dětský organismus nebezpečí v podobě otrav.

Foto: Profimedia.cz

Různé druhy otrav dětem hrozí doma i venku.

Článek

Dítě se doma může otrávit léky, čistícími prostředky, kosmetikou, chemickými látkami, které nalezne např. v dílně, rostlinami, které pěstujeme a také třeba houbami, které nasbíráme v lese.

Ze všech registrovaných otrav v ČR jich více než polovina připadá na dětské pacienty.
Nejrizikovější skupinou jsou děti mezi 1 až 3 lety, které tvoří více než polovinu dětských pacientů postižených otravami.
K 70 – 90 procentům otrav dojde doma.
Nejčastějším místem otrav jsou kuchyně (3/4 případů).
Nejčastěji se děti otráví léky, chemickými látkami a rostlinami.

Léky

Otravy léky spadají do kategorie náhodné. Nejčastěji se otráví děti od 1 do 5 let, protože jsou zvídavé a rády poznávají okolní svět. Často za otravu dítěte mohou sami rodiče. Nedodrží dávkování léků, zamění je nebo podají dítěti místo sirupu například éterický olej. Nejlepší prevencí je umístit léky mimo dosah dětí, včetně vitamínů. Pokud je dítě nemocné, neměli by rodiče mluvit o lécích jako o bonbonech a pamlscích.

Foto: Profimedia.cz

Čisticí prostředky v domácnosti

Počet nehod, při kterých se děti otráví nějakým čisticím prostředkem, stoupá. Důvodem je rozšiřující se nabídka prostředků na trhu a jejich častější používání v domácnostech. Děti lákají barevné a zajímavé obaly, které se často mohou plést s nápoji a jinými potravinami. Častou příčinou otrav dětí je i nešvar v českých domácnostech, kdy se přelévají nebo stáčejí chemikálie do neoriginálních obalů, kterým chybí etiketa s informací o jejich složení.

Problémem jsou také avivážní prostředky, které mohou při požití většího množství výrazně podráždit sliznici a kůži. Pokud dítě pouze olízne hrdlo nádoby, koncentrace chemikálií není tak silná, aby mu ublížila.

Velmi častou příčinou dětských otrav v domácnosti jsou také leštěnky na nábytek a další přípravky obsahující benzín, petrolej a minerální oleje.

Foto: Profimedia.cz

prášek na praní

Odstraňovače skvrn na textil způsobují podle koncentrace bělících složek různě silné podráždění zažívacího traktu. Po požití může u malých dětí dojít i k rozsáhlejšímu postižení sliznic.

Čističe potrubí se často prodávají v obalech, které lákají děti, například s motivem krtka. V pevné podobě má prostředek tvar pecičky. Pokud dítě mělo pecičky pouze v ústech a nespolklo je, může dojít k otoku rtů nebo poleptání dutiny ústní. Pokud pecičku spolkne, hrozí mu poleptání jícnu a eventuálně i žaludku.

Kosmetika

Při požití kosmetických přípravků jako jsou pleťové krémy, mýdla, šampóny na vlasy nebo pomády na rty, nehrozí dětem velké nebezpečí, protože jsou netoxické. Záleží však na množství, které snědly nebo vypily. Po požití menšího množství se dostaví průjmy, nevolnost a zvracení. Větší riziko představují kosmetické přípravky s obsahem alkoholu (vody po holení, toaletní vody, parfémy…).

Chemické látky v garáži, dílně a na zahradě

Součástí nemrznoucích směsí, například Fridexu, je etylénglykol, který způsobuje jejich vysokou toxicitu. Kvůli příjemně nasládlé chuti může dítě vypít velké množství této látky. Následkem může být i smrtelná otrava.

Rostliny

Nejlepší prevencí těchto otrav je znát všechny rostliny a květiny, které v domácnosti nebo na zahradě pěstujeme. Odborníci nedoporučují pěstovat jedovaté rostliny v rodinách s malými dětmi. Doma pěstované rostliny by neměly být postavené na zemi, ale mimo dosah dětí. Celoročně se objevují otravy pokojovými rostlinami především u batolat. Většinou však ochutnají jen velmi malé množství, tudíž riziko otravy je nízké.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Mezi nejčastěji pěstované nebezpečné pokojové rostliny patří například difenbachie nebo skupina pryšcovitých (např. pryšec trojhranný, Kristova koruna apod.). Mezi volně rostoucí jedovaté rostliny patří například čilimník obecný, lidově známější jako zlatý déšť, nebo tis červený.

Jedovaté houby

Základní prevencí před otravou houbami je jejich dokonalá znalost. Přesto se každoročně objevují stále nové případy. Otrávit se můžeme i jedlými houbami, které byly nevhodně skladované. Jedovaté houby pro děti představují velké riziko, protože i malé množství jim způsobí těžkou otravu. Odborníci nedoporučují dávat dětem pokrmy z hub vůbec nebo velmi zřídka, protože jsou pro ně těžko stravitelné. Důležité je také hlídat děti, aby samy neochutnávaly syrové houby.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Smrtelně jedovatá muchomůrka zelená

Nejjedovatější houbou v Česku je muchomůrka zelená. Příznaky otravy, jako je průjem a zvracení, se mohou objevit až za 8 – 12, nebo i za 24 hodin. Otravy muchomůrkou jsou velmi často smrtelné. K dalším jedovatým houbám patří například muchomůrka tygrovaná nebo hřib satan.

Školní pomůcky

Všechny školní pomůcky procházejí přísnými kontrolami. Přesto však hygienicky schválené výrobky mohou při použití většího množství způsobovat dětem zažívací potíže nebo nevolnosti.

Co dělat, když se dítě otráví?

Pokud mají rodiče podezření, že se jejich dítě mohlo otrávit, nesmí propadat panice. Nejdůležitější je zjistit, co vlastně dítě snědlo, nebo vypilo a zajistit vzorek. U léků je důležité znát jejich název. Pokud dítě ochutnalo nějakou rostlinu nebo houbu, je důležité vědět, jak se jmenuje. Vždy je nutné kontaktovat lékaře nebo Toxikologické informační středisko (TIS) 224 919 293 nebo 224 915 402.

Ošetřujícím lékařům pomůže vzorek rostliny nebo hub, podle kterého mohou rozhodnout, o jakou intoxikaci se jedná. U čistících a jiných chemických prostředků je nutné znát název přípravku, nebo alespoň účel použití. Nejvíce informací může získat ošetřující lékař z etikety na obalu, která by měla obsahovat údaje o složení prostředku. Pomoci může i zbytek přípravku.

U velkého počtu intoxikací má v rámci první pomoci důležitou roli podání tzv. živočišného uhlí. To je schopné na sebe navázat velké množství jedovatých látek. Jeho podání však nevyřeší každou otravu dítěte, někdy je naopak jeho podání zbytečné, nebo se dokonce nedoporučuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám