Hlavní obsah

Děti z umělého oplodnění jsou prý více obézní a mají častěji diabetes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Philadelphia

DNA dětí počatých uměle se liší od těch, které vznikly spojením vajíčka a spermie v děloze po přirozené souloži. Přišla s tím profesorka Carmen Sapienzová, podle které děti počaté in vitro mají častěji diabetes a jsou náchylnější k obezitě. Umělé oplodnění prý také více vede k nízké porodní váze, defektům a vzácným metabolickým poruchám.

Foto: Profimedia.cz

Děti počaté uměle mají prý častěji diabetes a jsou náchylnější k obezitě

Článek

„Tyto epigenetické rozdíly mají potenciál ovlivnit embryonální vývoj a růst plodu a dlouhodobé znaky genové exprese související se zvýšeným rizikem mnoha lidských chorob,“ uvedla Sapienzová z filadelfské Temple University.

Sapienzová považuje za horší, že děti mající tyto změněné - nevhodné geny, je budou šířit dál tím, že  budou mít samy potomky.

„Zjistili jsme, že při in vitro početí dochází ke změnám v genové metylaci (navázání metylové skupiny na jinou molekulu - pozn.red.) a že některé z těchto změn mohou ovlivnit vyjádření genů,“ tvrdí Sapienzová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám