Hlavní obsah

Předčasně narozené děti trpí často depresemi nebo hyperaktivitou

Dětem, které se narodily příliš brzy a měly nízkou porodní hmotnost, hrozí zvýšené riziko psychických poruch. Mohou trpět depresemi nebo úzkostí. Míra přežití předčasně narozených dětí se za poslední roky významně zvýšila.

Foto: Profimedia.cz

Čím je váha miminka nižší, tím větší mu hrozí problémy.

Článek

Nedávné výzkumy ale odhalily, že tito novorozenci musí v budoucnosti čelit značným potížím, nižším IQ počínaje a poruchami chování konče.

Američtí vědci sledovali 104 mladých lidí mezi sedmi a šestnácti lety, z nichž 49 se narodilo příliš brzy, mezi 24. a 33. týdnem. Ukázalo se, že mezi těmito dětmi se ve větší míře vyskytují hyperaktivita, poruchy pozornosti a symptomy deprese a úzkosti.

Výborné podmínky vývoji dítěte pomohou

"Problémy předčasně narozených dětí mají biologickou příčinu, kterou nelze snadno odstranit ani při současném vědeckém pokroku," tvrdí Dr. Amy L. Conradová z americké univerzity v Iowě a dodává: "To neznamená, že co nejlepší podmínky mohou vývoji miminka po porodu pomoci, nemají na něj ale tak výrazný vliv, jak jsme se domnívali."

Podle poznatků jejího týmu trpí 18 procent dětí z rizikové skupiny hyperaktivitou a poruchami pozornosti vyžadujícími terapii a 14 procent z nich má příznaky deprese a úzkosti. Lékaři předložili svým respondentům standardní inteligenční testy, zatímco jejich rodiče a učitelé dostali dotazník týkající se jejich chování.

Nedonošené děti měly prokazatelné větší potíže s chováním než děti narozené v termínu. Tyto potíže narůstají přímo úměrně se snižující se porodní vahou. Odborníci předpokládají, že nízká hmotnost má vliv na vývoj mozku, který je v tomto případě náchylnější k výše zmíněným poruchám. Rodiče nedonošených dětí by měli podle Conradové věnovat chování svých potomků zvýšenou pozornost a při prvních neadekvátních projevech vyhledat odborníka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám