Hlavní obsah

Nové testování embryí zvyšuje šance na otěhotnění

Novinky, Dana Sokolová

Počít a donosit dítě může být u umělého oplodnění problém. Velmi často za to mohou nekvalitní embrya vložená do těla ženy. Aby se těmto nezdarům zabránilo, odborníci přišli s novinkou. Díky metodě preimplantačního genetického screeningu (PGS) lze totiž spolehlivěji oddělit zdravá embrya od vadných. U takto otestovaných zárodků je pak až dvojnásobně vyšší šance, že dojde k narození zdravého miminka.

Foto: Profimedia.cz

Chromozomální odchylky vajíček lze nalézt až u poloviny žen, u žen starších než 39 let pak dokonce až v 75 %.

Článek

"Od obvyklého testování se nové liší především tím, že je podrobnější. Základ je stejný. Z několikadenního embrya se vyjme jedna buňka, u níž bude zkoumán počet chromozomů. Obvykle bylo dosud testováno šest až osm párů chromozomů včetně těch pohlavních. Takový test dohromady odhalí zhruba polovinu možných vad. Nově lze analyzovat kompletní chromozomální výbavu, tedy všech 23 párů chromozomů," vysvětluje vedoucí lékař kliniky asistované reprodukce GEST Jan Šulc.

Velká šance na úspěch

Chromozomální odchylky vajíček lze nalézt až u poloviny žen, u žen starších než 39 let pak dokonce až v 75 %. A všem těmto ženám může právě pomoci testování, díky kterému i ony mohou otěhotnět a zdravé dítě donosit.

Jako příklad úspěšnosti metody britští vědci ukazují příběh 41leté ženy, které se díky testování narodil první chlapeček a to po předtím prodělala již 13 neúspěšných pokusů o umělé oplodnění.

"Testování by mohlo pomoci přibližně 20 % neplodných párů v ČR. Například dvojicím, které se ani po opakovaném umělém oplodnění metodou IVF miminka nedočkaly. Díky tomu se i pravděpodobně navýší úspěšnost IVF programu ze současných 35-40 % na transfer až na neuvěřitelných 80 %," upozorňuje Šulc.

Někdy ani tato metoda nezabere

Bohužel ani tato metoda není všespásná. Stále existují genetické odchylky, které úspěchu i testování mohou zabránit.

"Všechny buňky několikadenního embrya nemusí být co do počtu chromozomů identické. Takovému nálezu říkáme mozaiky. Může se tedy stát, že buňka se správným počtem chromozomů může pocházet z abnormálního embrya a naopak,“ dodává Šulc.

Prozatím ještě nelze vzorky embryí testovat u nás v Česku a o to je tato metoda finančně náročnější. Vzorky jsou zasílané do laboratoří v Cambridgi, kde sice vypracují výsledky do 24 hodin, ale dovolit si to díky ceně nebude moci spousta žen. Vzhledem k tomu, že vyšetření není hrazeno zdravotním pojištěním, vychází toto testování včetně transportu na necelých 50 tisíc (v ceně je testování až osmi embryí).

Reklama

Související témata:

Související články

Rady našich babiček jak zaručeně otěhotnět

V poslední době trápí čím dál víc párů problém s otěhotněním. Touha po vlastním miminku pak představuje velké trápení. Přestože moderní medicína je v tomto...

Výběr článků

Načítám