Hlavní obsah

I pro kojence je velmi důležité dodržovat pitný režim

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správný pitný režim miminek je pro jejich zdravý růst velmi důležitý. V kojeneckém období má miminko navíc nejvyšší příjem tekutiny na kg tělesné hmotnosti z celého období života. Kromě mateřského mléka je tou nejvhodnější tekutinou pro kojence především kvalitní kojenecká voda.

Článek

„Kojené dítě má vypít asi 150 ml tekutin na kg hmotnosti. Platí, že 6-8 plen za den je důkazem dostatečného příjmu tekutin,“ radí odbornice na zdravou výživu Darja Štundlová.

Do 10. měsíce věku kojenec pokud dobře prospívá nepotřebuje kromě mateřského mléka žádnou jinou tekutinu. Výjimkou je situace při teplotě, ztrátě chuti k jídlu a silném pocení. Se zavedením hutnějších příkrmů do jídelníčku je relativní obsah vody v jídle menší.

„Od 10. měsíce se proto doporučuje u kojených dětí pravidelné doplňující podávání tekutin v množství asi 200 ml denně, nejlépe kojenecké vody. Nekojené děti starší 6 měsíců potřebují k denní stravě přídavek nejméně 400-600 ml tekutin denně ,“ dodává Darja Štundlová.

Při nedostatečném příjmu tekutin hrozí dehydratace

Voda tvoří asi 60 % hmotnosti dospělého člověka - čím je organizmus mladší, tím je toto procento vyšší. Nicméně spotřeba tekutin je velmi individuální. Obecně lze jen říci, že děti jí mají oproti dospělým spotřebu tekutin vyšší.

Je velmi důležité, aby každá maminka sledovala příjem tekutin svého dítěte a zvlášť obezřetná by měla být v případě ohrožení dehydratací /teploty, průjem, pocení/. Dehydratací mohou být také ohroženy děti, které jsou příliš teple oblékány nebo krmeny příliš koncentrovanou mléčnou výživou.

Pro kojence není každá voda vhodná

Maminky by měly pro své kojence používat výhradně neperlivou kojeneckou vodu. Pokud nemáte svou vlastní vodu ze studně, pak je tou nejvhodnější přímo určená balená voda pro kojence. Každá taková voda musí projít řadou testů kvality.

„Balená kojenecká voda představuje tu nejvyšší kvalitu, protože limity jsou zde stanoveny mnohem přísněji než u běžné pitné vody (jde například o obsah dusičnanů). Celkový obsah minerálních látek může být nejvýš 500mg/l. Protože je u této vody zakázána jakákoli úprava měnící její složení, je kojenecká voda jedinou balenou vodou, u které je zaručeno původní složení. Minimalizuje se také příjem cizorodých a potenciálně alergizujících látek,“ vysvětluje Štundlová.

Pokud se ocitnete v situaci, že nebudete mít u sebe jinou vodu než perlivou, pak je nutné, abyste tuto vodu převařili. Zbavíte se tak tolik nebezpečných bublinek, které se mohou v žaludku kojence uvolnit a způsobit udušení.

Reklama

Související články

Jak přežít mateřskou a nezbláznit se

Devítiměsíční "radostné očekávání" se chýlí ke konci. Výbavička je nakoupena, plenky nažehleny a vyskládány do úhledných komínků, kočárek s visačkou "Prodáno"...

Život s kojencem

Šestinedělí máte šťastně za sebou. Možná s bláhovým pocitem, že nic dramatičtějšího vás během soužití s vaším potomkem už nemůže potkat...

Výběr článků

Načítám