Hlavní obsah

Z KLDR se stává malá jaderná mocnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea tento týden odpálila ze svého západního pobřeží další dvě rakety krátkého doletu. Stalo se tak krátce před tím, než ve čtvrtek do oblasti přicestoval na oficiální návštěvu nový americký ministr obrany Ash Carter. Zmínil hrozbu ze strany Pchjongjangu. Podle zprávy expertů se z KLDR stává malá jaderná mocnost, která ale ohrožuje hlavně sousední asijské země.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un při návštěvě podniku na výrobu obráběcích strojů

Článek

„Severní Korea už dosáhla úrovně nosičů, které jí umožní se etablovat v příštích letech jako malá jaderná mocnost,“ plyne ze zprávy o rozvoji jaderné technologie KLDR do roku 2020, kterou připravil Americko-korejský institut na škole Johna Hopkinse pro pokročilá mezinárodní studia.

Podle autorů zprávy, amerického experta na letectví Johna Schillinga a výzkumníka Henryho Kana má KLDR asi tisíc raket vycházejících ze sovětských konstrukcí, které mohou zasáhnout Jižní Koreu a Japonsko, uvedla televize Fox News. Podle nich jsou balistické rakety KLDR větším rizikem pro asijské země, které mohou zasáhnout, než pro USA, které jsou mimo jejich dostřel. Severokorejci by potřebovali zahraniční technologie, aby mohli přímo ohrozit USA, tvrdí se ve zprávě. Pro dosažení USA jim ale chybí výkonnější motory, zejména na tuhá paliva, tepelné štíty a naváděcí zařízení.

Jihokorejský představitel po posledním testu k vyzbrojování KLDR řekl: „Jejich inventář střel roste, a jak dnes vidím, jejich vůle je testovat roste také.“

Foto: Reuters

Ash Carter po příletu do Jižní Koreje

„Je to připomínka, jak napjatá situace je na Korejském poloostrově. To je také důvod, proč tam letím,” řekl Carter novinářům na letecké základně Jokota v Japonsku krátce před cestou do Jižní Koreje, kam přiletěl ve čtvrtek. „Bylo to uvítací poselství. Cítím se polichocen. Jsem ve funkci šest týdnů – a hned dvě střely, to je dobrá bilance,“ dodal žertem.

Jihokorejské ministerstvo obrany upřesnilo, že KLDR odpálila rakety ze západního pobřeží. Zkouška následovala po pátečním odpálení čtyř severokorejských střel, jímž Pchjongjang odpověděl na další ze společných jihokorejsko-amerických manévrů.

Podle Cartera je nutné, aby měla Jižní Korea výkonný systém protiraketové obrany, nenabídl ale Soulu nový systém THAAD. Jeho rozmístění v Korejské republice odmítají Rusko i Čína.

Reklama

Výběr článků

Načítám