Hlavní obsah

Barma slíbila přijmout týdně 1500 uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka

Bangladéš v úterý uvedl, že se s Barmou dohodl na rozvrhu návratu rohinžských uprchlíků, jichž od konce srpna do sousední země před násilím uteklo 650 000. Barma podle dohody bude přijímat 1500 uprchlíků týdně, uvedla BBC. Všichni by se měli vrátit do dvou let.

Foto: Hannah McKay, Reuters

Uprchlíci z Barmy nesou pytle s pomocí do improvizovaného uprchlického tábora u Cox's Bazaru.

Článek

Bangladéšský tajemník zahraničních věci Šadidul Hak řekl bengálské redakci BBC, že vláda chtěla, aby Barma přijímala týdně 15 000 Rohingů. Nakonec se ale domluvilo jen 300 denně, tedy 1500 týdně.

To ovšem neumožňuje návrat všech utečenců, za dva roky se jich z 650 000 vrátí podle dohody 156 000.

Podle agentury Reuters také dohoda nespecifikuje, kdy by měl proces začít, ale Barma slíbila, že jim poskytne dočasná přístřeší a pak pro ně postaví domy.

Vracet se nechtějí

Organizace poskytující humanitární pomoc zase mají obavy, aby nedošlo k násilným repatriacím, i když během jednání Barma zdůrazňovala, že půjde jen o dobrovolný návrat. [celá zpráva]

Mluvčí vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dodal, že Barma také potřebuje vyřešit problémy, kvůli nimž lidé uprchli, a že by se měli uprchlíci vracet jen tehdy, když se budou cítit bezpeční. Zatím se vracet nechtějí, ale Bangladéš jejich nápor nezvládá. [celá zpráva]

Barma upírá muslimským Rohingům občanství, tvrdí, že jde o Bengálce, kteří přišli do země v době, kdy byla britskou kolonií.

Reklama

Výběr článků

Načítám