Hlavní obsah

Obušky a zatýkání. Policie zakročila proti bouřícím se dělníkům v Istanbulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zneužívání zaměstnanců, nebezpečné pracovní podmínky, zpožděné platy, příšerné ubytování. To byly důvody, proč dělníci pracující na stavbě nového letiště v Istanbulu v neděli demonstrovali. Policie proti účastníkům protestu tvrdě zakročila, neváhala použít ani obušky. Přes 500 jich zadržela, napsal list Kronen Zeitung.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zakročila proti demonstrujícím dělníkům, kteří staví nové letiště v IstanbuluVideo: Reuters

 
Článek

Letiště je prestižním projektem prezidenta Recepce Tayyipa Erdogana, terminál číslo jedna má být otevřen 29. října na Den republiky, kdy si země připomíná založení samostatného Turecka.

„Zadrženo bylo celkem 534 stavebních dělníků a čtyři odboroví předáci. Během neděle bylo propouštěno 160 lidí, zbytek je stále ve vazbě. Nikdo z nich nemá možnost spojit se s práníky,“ řekl odborový předák Özgür Karabulut.

Foto: Reuters

Turecká policie zasahuje u parlamentu proti demonstrantům, kteří odmítli desekularizaci země

Ministerstvo dopravy potvrdilo, že na stavbě Istanbul New Airport zahynulo nejméně 27 lidí. Stavební dělníci ale tvrdí, že počty obětí jsou podstatně vyšší, mluví se o několika stovkách mrtvých. Není podle nich dne, aby se nestala na staveništi nějaká nehoda.

Na stavbě pracuje 35 tisíc lidí, včetně tří tisíc inženýrů a administrativních pracovníků. Letiště má být podle turecké vlády největší na světě. V počáteční fázi se očekává, že odbaví kolem 90 miliónů cestujících, jejich počet se však ve střednědobém horizontu má zvýšit na 150 miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám