Hlavní obsah

V Austrálii odsoudili islamistického radikála za přípravu atentátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brisbane

Na sedmnáct let poslali v Austrálii do vězení 25letého Agima Krueziho, který chtěl spáchat teroristický útok na australském území, když mu úřady zabránily odjet bojovat do Sýrie. Informovala o tom agentura AFP. Vysoký trest dostal, i když plán útoku ještě neměl hotový, dál projevoval radikální názory.

Foto: Dan Peled, ČTK/AP

Otec odsouzeného Milazim Kruezi před budovou Nejvyššího soudu v Brisbane

Článek

Kruezi, který se narodil v Austrálii albánským imigrantům, chtěl v březnu 2014 odletět do Sýrie, kde se hodlal zapojit do bojů v řadách Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu. Úřady mu v tom zabránily a zabavily mu pas.

Kruezi pak začal plánovat atentát na australské půdě. Když ho policie v září 2014 zatkla, našla u něj nabitou poloautomatickou pušku s upilovanou hlavní, dvě mačety, dvě kukly a okopírovanou knihu s názvem Džihád. V ložnici měl na zdi vlajku Islámského státu, uvedla australská televize ABC.

Krátce před zatčením rovněž Kruezi koupil deset litrů benzinu a chtěl si koupit také skleněné lahve vhodné k výrobě Molotovových koktejlů. V jeho počítači našli policisté návod ke stínání lidí. Soudkyně Roslyn Atkinsonová prohlásila, že policie muže zatkla, aby zabránila „útoku na veřejnost”. „Bezpochyby měl v plánu spáchat teroristický čin, i když ho možná ještě neměl promyšlený do detailů,” řekla Atkinsonová, „v plánech ale pokročil tak daleko, že si opatřil zbraně.”

Odsouzený podle Atkinsonové ani před soudem neopustil své násilné, extremistické postoje a nadále představuje vážné nebezpečí pro veřejnost. Vinu nepopíral.

Australské úřady uvádějí, že v posledních dvou letech zmařily 14 teroristických útoků. V roce 2014 zajal útočník, jenž se inspiroval teroristickou skupinou Islámský stát, hosty kavárny v Sydney. Dva z rukojmí i on přišli o život. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám