Hlavní obsah

Kim jedná v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un přicestoval v úterý do Číny na dvoudenní návštěvu. Informovala o tom čínská státní televize, napsala agentura Reuters. Kim letos klíčového severokorejského spojence navštívil již potřetí. Očekává se, že Kim bude čínského prezidenta Si Ťin-pchinga informovat o obsahu svého nedávného setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Singapuru.

Foto: Damir Sagolj/File, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Podrobnosti o nynější cestě čínská média neuvedla, ale na rozdíl od minulých Kimových cest o jeho pobytu informovala nikoli až po jeho skončení, ale předem. Podala také informaci o délce cesty - je dvoudenní. "Doufáme, že tato návštěva dále prohloubí vztahy mezi Čínou a Severní Koreou, posílí strategickou komunikaci mezi oběma státy v důležitých otázkách a podpoří regionální mír a stabilitu," sdělil na brífinku ke Kimovu příjezdu mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

O tom, že Kim míří do Číny spekulovala v noci na úterý také japonská tisková agentura Kjódó. Ta tento závěr vyvodila z informace, že v Pekingu přistálo nákladní letadlo KLDR, které Pchjongjang před týdnem využil během historického setkání Kima a amerického prezidenta Donalda Trumpa v Singapuru.

Foto: ČTK/AP

Limuzína se zlatým znakem v ulicích Pekingu. Podobná převážela Kima v Singapuru.

V březnu přijel Kim do Pekingu vlakem, byla to jeho první zahraniční cesta od nástupu k moci v roce 2011. Podruhé se vydal do Číny v květnu, kdy zvolil leteckou dopravu.

Podruhé navštívil Čínu krátce před jednáním s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, nyní to udělal týden po průlomové schůzce v Singapuru, kde slíbil jaderné odzbrojení.  [celá zpráva] Trump pak oznámil, že USA přestanou pořádat velké vojenské manévry s Jižní Koreou. [celá zpráva]

USA ruší manévry 

Neuskuteční se už tradiční srpnové rozsáhlé manévry. Oznámila to v pondělí mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová s tím, že společné vojenské cvičení bude pozastaveno do té doby, dokud Severní Korea bude v dobré víře přistupovat k mezinárodním jednáním s cílem jaderného odzbrojení Korejského poloostrova.

Srpnového cvičení se v loňském roce zúčastnilo 17.500 amerických vojáků a přes 50 000 jihokorejských. Součástí manévrů byl nejen nácvik bojových operací, ale také počítačové válečné simulace. KLDR manévry kritizuje a považuje je za přípravu invaze.

Loni Čína přišla s plánem, že by KLDR pozastavila testy jaderných zbraní a nosičů  právě výměnou za ukončení americko-jihokorejských cvičení. Tehdy to Spojené státy odmítly.

Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a jejím hlavním obchodním partnerem, ačkoli v posledních letech se vztahy obou zemí zhoršily vzhledem k rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severní Koreje a k čínské podpoře mezinárodních sankcí uvalovaných na KLDR.

Po summitu v Singapuru ale Čína vyzvala ke zmírnění sankcí, což naopak Trump odmítá. [celá zpráva].

Reklama

Výběr článků

Načítám