Hlavní obsah

Papua-Nová Guinea odmítla australské centrum pro migranty jako nezákonné

Port Moresby

Australská politika udržování migrantů mimo své území utrpěla v úterý velkou ránu. Nejvyšší soud na Papui-Nové Guineji označil detenční centrum pro migranty na ostrově Manus za neústavní. Australský ministr pro imigraci Peter Ditton ale řekl, že verdikt nic nezmění na australském přístupu k migraci.

Foto: Profimedia.cz

Tábor na ostrově Manus

Článek

„Detenční centrum pro žadatele o azyl na ostrově Manus na Papuy-Nové Guineji je neústavní a ilegální,“ stojí ve verdiktu.

Podle pěti soudců porušuje zadržovací středisko článek 42 tamní ústavy, který zaručuje osobní svobodu všem lidem. Soud také oznámil, že podnikl všechny kroky, aby nezákonné zadržování migrantů skončilo. Vyzval vlády Austrálie a Papuy-Nové Guineje, aby zamezily detenci žadatelů o azyl.

Původně článek garantoval svobodu všem lidem s výjimkou těch, kteří se dopustili zločinu, jsou v karanténě nebo jde o ilegální imigranty. V roce 2014 ale vláda pozměnila článek dodatkem, který umožnil „zadržovat cizince na základě ujednání Papuy-Nové Guineje s jinou zemí“. Ten umožnil provozovat detenční středisko, ústavní soud ale dodatek shledal neústavním, protože není v souladu s požadavkem na respektování „práv a úcty k lidstvu“.

Soudci to zdůvodnili tím, že zájemci o azyl nepřišli do země dobrovolně, takže se jich paragraf o nelegálním přistěhovalectví netýká.

Austrálie ale svůj přístup k migrantům nemíní změnit. „Lidé, kteří se pokusili připlout ilegálně na člunech a jsou nyní v zařízení na Manu, nebudou přestěhováni do Austrálie,“ stojí v prohlášení australského ministerstva pro imigraci.

Opozice ale tvrdí, že se tábor musí zavřít.

Tábor slouží od roku 2003

Momentálně je na ostrově Manus 850 lidí, polovinu z nich tvoří běženci převážně ze zemí jihovýchodní Asie. Detenční centrum otevřel na ostrově v roce 2001 tehdejší australský premiér John Howard. V roce 2008 bylo uzavřeno, ale v roce 2012 se opět otevřelo.

V roce 2013 Austrálie slíbila, že bude zemi platit za možnost umisťovat do centra žadatele o azyl 400 miliónů australských dolarů ročně (7,4 mld. korun). V roce 2014 a 2015 propukly v centru opakovaně nepokoje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám