Hlavní obsah

Vlna zemětřesení může avizovat zkázonosný úder o síle až 10 stupňů, varují vědci

DPA, roš, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávná silná zemětřesení v Japonsku, v Ekvádoru a v Tichém oceánu jihovýchodně od ostrova Tonga může být předzvěstí megaotřesu o síle až 10 stupňů, soudí experti. Megazemětřesení jsou podle americké geologické služby (USGS) vzácná, ale možná.

Foto: Kyodo, Reuters

Japonskou provincii Kumamoto sužují další otřesy země.

Článek

„Nynější podmínky mohou spustit nejméně čtyři zemětřesení silnější než osm stupňů, a pokud se zpozdí, může napětí v zemské kůře nahromaděné během staletí vyvolat sérii katastrofických megazemětřesení,“ řekl britskému listu Daily Express seizmolog Roger Bilham z Coloradské univerzity.

Kromě zmíněných čtyř otřesů byly další zaznamenány na Filipínách, v Barmě a na ostrově Vanuatu. Všechna se odehrála v takzvaném ohňovém prstenci vyšší seizmické aktivity.

Foto: Guillermo Granja, Reuters

Silnice poškozená zemětřesením v Ekvádoru

Vědci nemohou megazemětřesení zcela vyloučit, jelikož seizmická aktivita byla měřena pouze během uplynulých 100 let. Střet posouvajících se zemských desek může vyvolat otřesy o síle až deset stupňů Richterovy stupnice, napsal server Daily Mail.

V Japonsku lidé spí raději pod širým nebem

Po zničujícím zemětřesení v provincii Kumamoto v jihozápadním Japonsku, které si už vyžádalo 45 lidských životů, pokračovaly v úterý na postiženém území záchranářské práce a pátrání po nezvěstných osobách. Tisíce těch, kteří přežili čtvrteční zničující otřesy, přebývají nadále pod širým nebem nebo ve svých autech, protože se obávají dalších možných otřesů – specialisté jich zatím napočítali celkem na 600. Podle místních médií bylo více než 117 tisícům lidí nabídnuto nouzové přístřeší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení v japonském Kumamotu Video: Reuters

Letiště v Kumamotu na ostrově Kjúšú je opět částečně otevřeno pro obchod a hlavně pro příjem pomoci – budova terminálu byla po dalších otřesech o síle 7,3 stupně Richterovy škály poškozena a čeká ji kontrola statiků. Většina pravidelných letů byla zrušena.

Poškozeny byly také mnohé podniky. Největší výrobce automobilů, společnost Toyota, musel zastavit provoz v některých montážních fabrikách kvůli nedostatku dílů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemětřesení v Ekvádoru má více než 400 obětíVideo: Reuters

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám