Hlavní obsah

U Indonésie udeřilo mohutné zemětřesení, jsou oběti na životech

Jakarta
Aktualizováno

Západním pobřežím Indonésie otřáslo mohutné zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály. Informovala o tom americká geologická služba USGS. Australské a indonéské úřady následně vydaly varování před přívalovou vlnou tsunami, to však bylo později zrušeno. Indonéské úřady podle agentury Reuters hlásí oběti na životech. Informace o tom, kolik lidí zemřelo, kolik jich utrpělo zranění ani rozsah škod zatím není znám.

Foto: Antara Foto, Reuters

Obyvatelé města Padang v regionu Západní Sumatra se kvůli strachu z hrozící tsunami uchýlili do vyšších poloh.

Článek

„Zemřeli tam lidé,“ potvrdil agentuře Reuters bez dalších podrobností zástupce velitele záchranných operací indonéské Národní agentury pro pátrání a záchranu Heronimus Guru. Dodal, že bilance obětí ještě není oficiálně potvrzena, a tak nemůže hovořit o konkrétních číslech.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo západně od indonéského ostrova Sumatra, 808 kilometrů jihozápadně od města Padang, které je metropolí provincie Západní Sumatra.

Silné otřesy v ulicích Padangu podle informací agentury AFP trvaly několik vteřin a v ulicích metropole propukla panika.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Místo zemětřesení u Indonésie

Otřesy vycházely z relativně malé hloubky deseti kilometrů a USGS je zaznamenala v 19:49 hod. místního času, tedy ve 13:49 SEČ.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

V prosinci 2004 postihlo oblast Indického oceánu zemětřesení o síle 9,1 stupně, po kterém následovala přívalová vlna tsunami. Katastrofa si tehdy vyžádala více než 230 tisíc mrtvých, připomněla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám