Hlavní obsah

Ultrapravicová ideologická kampaň, píší v Číně o postříkaných vlajkách v Praze

Peking

V České republice existuje navzdory dokončené politické transformaci stále několik ideologických aktivistů, kteří se zabývají ultrapravicovou politickou kampaní, napsal v pondělí čínský státem řízený list Global Times k víkendovému incidentu kolem poškozených čínských vlajek v Praze. Mluvčí ministerstva zahraničí označil incident za čin „hrstky sabotérů”.

Foto: Petr Horník, Právo

Jedna z poškozených čínských vlajek v Jelení ulici u Pražského hradu

Článek

Zatím neznámí pachatelé postříkali tmavou barvou vlajky lemující ulice u příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v ČR. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej podle agentury Reuters řekl, že tato snaha "hrstky sabotérů" narušit návštěvu nepoškodí vztahy mezi oběma státy.

List Global Times v redakčním komentáři rovněž napsal, že incident ukazuje na "velké chyby pražské policie a na skryté nepřátelství v české společnosti".

„Kruhy posedlé odporem ke komunismu”

Global Times píší o významu, jaký ČR přikládá vztahům k Číně, a tvrdí, že se Česká republika vymanila z ideologie, která převládala v její zahraniční politice po rozpadu Sovětského svazu. Důkazem této nové politiky byla podle listu přítomnost prezidenta Miloše Zemana na vojenské přehlídce v Pekingu pořádané k loňskému výročí ukončení 2. světové války.

List však přiznává, že ve východní Evropě mnohem více než v západní existují kruhy, které jsou posedlé odporem ke komunismu, a dále také skupiny propagující nezávislost Tibetu.

"Mnozí v Tibetu nikdy nebyli, ale představují si ho jako místo, kde čínská komunistická strana potlačuje a zakazuje náboženství. Tito aktivisté se snaží upozornit na sebe protesty pořádanými při velkých mezinárodních akcích, ale zohyzďování čínských vlajek je novinka," napsal list.

Panda a krtek

Návštěvy čínského prezidenta a dění kolem ní si všímají také světové agentury a další sdělovací prostředky. Agentura Reuters píše o protestech české opozice, která přirovnává připravovanou návštěvu k ovacím, jaké se za studné války dostávaly sovětským představitelům.

China Ekonomic Net píše o Siově návštěvě jako o novém podnětu pro už nastartované a rychle se rozvíjející čínsko-české vztahy, jimž prý někteří přezdívají vztahy "pandy a krtka".

Anglická verze deníku Komunistické strany Číny People´s Daily ve svém článku věnovaném Siově návštěvě České republiky cituje názory českých analytiků, podle nichž nastává nová vlna čínských investic, jež podpoří ekonomiku a pomůže snížit nezaměstnanost.

South China Morning Post napsal, že prezident Miloš Zeman usiluje o posílení vztahů s Čínou a Ruskem od svého zvolení v roce 2013 spíš než o vztahy s NATO a Evropskou unií, i když odpovědnost za zahraniční politiku v ČR nenese prezident, nýbrž vláda. List rovněž cituje Zemanovo prohlášení z jedné z předchozích návštěv Číny. Řekl tehdy, že se přijel spíš učit, jak dosáhnout ekonomického růstu a stabilizace společnosti než vyučovat o tržní ekonomice a lidských právech. "To bylo v ostrém kontrastu oproti politice prvního postkomunistického prezidenta Václava Havla, který byl osobním přítelem tibetského dalajlámy," podotýká list.

Deník China Daily Asia píše, že vláda českých sociálních demokratů začala praktikovat pragmatickou zahraniční politiku orientovanou na ekonomickou spolupráci s Čínou. Deník uvádí Zemanovu předpověď, podle níž by čínské investice v ČR v blízké budoucnosti měly vzrůst o 1,8 miliardy dolarů (44 miliard korun).

China Daily přináší také rozhovor s expremiérem Jiřím Rusnokem, který je kandidátem na guvernéra ČNB. Podle Rusnoka by se ČR měla připojit k Asijské bance pro investice do infrastruktury (AIIB).

Vytvoření AIIB navrhla v roce 2013 Čína, která je největším akcionářem. Navzdory negativnímu postoji Washingtonu se členy banky stala i řada spojenců USA, včetně Británie, Německa, Itálie, Austrálie či Jižní Koreje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám