Hlavní obsah

Čínské vlajky v Praze někdo poškodil. Ovčáček viní TOP 09, Kalousek ho má za pomýleného spratka

Praha
Aktualizováno

Desítky čínských vlajek, které jsou v Praze rozmístěny kvůli nadcházející návštěvě čínského prezidenta, někdo v noci na sobotu poškodil tmavou barvou. Podle policie byla poničena výzdoba v Chotkově a v Evropské ulici. Incident rozpoutal slovní přestřelku mezi mluvčím prezidenta Miloše Zemana Jiřím Ovčáčkem a šéfem TOP 09 Mirslavem Kalouskem.

Čínské vlajky v Praze někdo poškodil. Fašizující čecháčci, tvrdí mluvčí prezidentaVideo: Novinky

 
Článek

Vlajky byly poškozeny například i v ulici Jelení a Mariánské hradby nedaleko Pražského hradu. Podle ČTK jsou na zemi poházená vyfouknutá vajíčka, která byla naplněna modrou a šedivou barvou. Někdo je pak zřejmě házel na vlajky, kterou jsou rozmístěny ve výšce na sloupech veřejného osvětlení. Na sloupech jsou spolu ve dvojici vždy vyvěšeny česká a čínská vlajka, poškozeny jsou čínské vlajky. Mluvčí Daněk uvedl, že policie po pachatelích pátrá.

Technik z firmy, která se v Praze stará o veřejné osvětlení řekl, že poškozené vlajky zatím nelze vyměnit kvůli policejnímu vyšetřování.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Poškozené čínské vlajky

Už v noci na pátek zadrželi policisté třiatřicetiletého muže, který ze sloupu veřejného osvětlení na Evropské třídě odřízl dvě vlajky. Nynější poškození výzdoby je ale podstatně rozsáhlejší. [celá zpráva]

Zemanův mluvčí viní TOP 09

"Plnou politickou a morální odpovědnost za tyto vandalské činy nese jednoznačně a jedině TOP 09, jejíž starosta Prahy 6 vyslovil veřejně pro vandalismus pochopení," uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

"V případě člověka, který dnes ‎v noci odřízl na Evropské ze sloupu veřejného osvětlení čínskou vlajku, nemohu jinak, než si postesknout jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá," znělo páteční vyjádření starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře, který zároveň dodal, že schvalovat jednání v rozporu s dobrými mravy a zákony je špatné.

Kalousek: Pomýleného spratka nekomentuji

Podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska nešlo o klasický vandalismus: "Vzhledem k tomu, že české vlajky nebyly poškozeny, tak bych to nevnímal jako obyčejný projev vandalismu, ale jako radikální projev protestu proti papalášské estetice vítání, kdy z Evropské třídy se nám opět stala třída Leninova," řekl. Sám by prý takový protest nevolil, ale má pro něj jisté pochopení.

Ovčáčkova slova komentovat nechtěl. "Nelze po mně spravedlivě chtít, abych reagoval na vyjádření pomýleného spratka. Pokud by se chtěl vyjádřit sám pan prezident, velmi rád to okomentuji," dodal Kalousek.

Foto: Novinky

Poškozená čínská vlajka v Jelení ulici v Praze

Na svém twitteru později Ovčáček uvedl, že čínský prezident bude přivítán důstojně a se všemi poctami. "Poškozování státních vlajek nás vrací do doby druhé republiky, tedy do doby, kdy řádili fašizující čecháčci," dodal.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Poškozeny byly také billboardy na Evropské třídě vítající čínského prezidenta v České republice.

Ozývá se kritika Číny

Čínský prezident Si Ťin-pching do Česka přiletí v pondělí dvě hodiny po poledni. Při návštěvě trvající do středy vedle se setká s českými politiky. Podle úřadů bude nejdůležitějším výstupem z příjezdu Si Ťin-pchinga ustavení strategického partnerství mezi Českem a Čínou, které by mělo do budoucna znamenat příliv čínských investic.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Čínské a české vlajky na stožárech veřejného osvětlení podél Evropské třídy v Praze

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta se chystají i některé protestní akce. Například aktivisté ze Spolku pro výstavbu sochy Václava Havla hodlají umístit po dobu jeho návštěvy u Evropské ulice v Praze billboard se společnou fotografií bývalého prezidenta Václava Havla a dalajlamy. Plán je reakcí na samotnou návštěvu a právě i na čínské vlajky a uvítací billboardy pro čínského prezidenta instalované po Praze, které jsou podle spolku výsměchem svobodě, lidským právům a demokracii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám