Hlavní obsah

Z trosek domu na Tchaj-wanu vytáhli půlroční nemluvně

– Tchaj-wan • Aktualizováno

Počet obětí sobotního zemětřesení na Tchaj-wanu stoupl na 29, i když se záchranářům ze zříceného domu podařilo vyprostit živého dvacetiletého muže a půlroční dítě. Panují obavy, že mrtvých může být více, protože nezvěstných je stále 124 lidí, většina z nich je v troskách zříceného obytného domu ve městě Tchaj-nan. Panují obavy, zda stavba splňovala předpisy, v nosných sloupech byly zabetonovány kanystry.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Záchranáři vynášejí dvacetiletého přeživšího, který strávil více než den v troskách budovy v Tchaj-wanu.

Článek

Z trosek domu ve Wej Kuang se podařilo záchranářům po více než 24 hodinách vyprostit dvacetiletého muže. Vítali ho záchranáři i rodinní příslušníci, uvedla BBC.

Pak se jim podařilo z trosek dostat i půlroční holčičku. V polorozpadlém domě strávila 30 hodin.

Jiní příbuzní ale tuto radost ještě nezažili. Matka marně čeká na informace o své dceři, která žila v pátém patře sedmnáctipatrového domu. „Neodpovídá na mé telefonáty. Zkouším udržet emoce na uzdě a být silná. Budu to dělat, dokud ji nenajdou. Vím, že ji najdou, ale jsem současně připravena na nejhorší.“

Šedesátiletý muž, jehož synovi se podařilo z trosek uniknout, přičemž jeho snacha je ve vážném stavu, se snaží vysvětlit záchranářům, kde by mohli být jeho vnuci ve věku 11 a 12 let.

Foto: Wally Santana, ČTK/AP

Záchranáři na místě zemětřesením poničené budovy v Tchaj-nanu

Z trosek zříceného domu se podařilo zatím vyprostit 171 přeživších. Vyproštěno z něj bylo také 22 těl obětí, mezi nimiž byla holčička a novorozenec. Podle místních sdělovacích prostředků bylo v budově i středisko péče o novorozence a jejich matky.

I většina ze 124 nezvěstných je v troskách obytného bloku. Záchranáři, kteří v troskách hledají známky života s pomocí psů a akustických přístrojů, se domnívají, že celkem 29 uvězněných lidí by bylo možné vyprostit snáze než ostatní osoby, které jsou pohřbeny hlouběji v troskách.

Zachráněný třicátník, kterého vyprostili v neděli dopoledne místního času, informoval záchranáře o poloze dalších zasypaných. Na místo už vyslali záchranné týmy Japonci a Číňané, uvedl web Focus Taiwan.

Foto: Wally Santana, ČTK/AP

Plechovky s olejem viditelné v jenom z poničených sloupů obytného domu v Tchaj-nanu

Úřady plánují vyšetřit, zda budova z roku 1989 splňovala všechny bezpečnostní požadavky. Na záběrech z trosek je vidět, že v nosných sloupech jsou zabetonovány kanystry od oleje. Panují proto obavy, zda se při stavbě nesnažila firma ušetřit na množství použitého betonu.

Zemětřesení si vyžádalo zatím 484 zraněné, 92 jich zůstává v nemocnici. Záchranáři také vyprostili 104 osob z dalších pěti zhroucených budov.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Záchranáři vynášejí dvacetiletého přeživšího, který strávil více než den v troskách budovy v Tchaj-nanu.

Zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály zasáhlo v sobotu v 3:57 místního času jižní část ostrova Tchaj-wan. Trosky zřícené sedmnáctipodlažní budovy začalo prohledávat 800 vojáků a více než 1200 záchranářů s pomocí žebříků, jeřábu a dalšího vybavení.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Zoufalí příbuzní obyvatel domu v Tchaj-nanu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám